Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Kompetensförsörjning i fokus när Yrkes-SM kommer till Värmland

Jan-Erik Andrén är Region Värmlands projektledare för Yrkes-SM. Han ser fram emot tre fullmatade dagar med tävlingar och intressanta seminarier.

Kompetensförsörjning i fokus
när Yrkes-SM kommer till Värmland

Den 23–25 april 2024 tar den nationella arrangören WorldSkills Sweden Yrkes-SM till Värmland och Karlstad. Eventet äger rum vartannat år tillsammans med regionala medarrangörer, nu har turen kommit till Karlstads kommun och Region Värmland.

Varför är det viktigt för Värmland att Yrkes-SM arrangeras här?

– Vi har svårt att hitta rätt kompetens inom många yrken och i framtiden riskerar det att bli ett betydande tillväxthinder inom allt fler branscher. I Värmland minskar andelen med gymnasial yrkeskompetens trots stor efterfrågan på arbetsmarknaden. För att matcha behovet av kompetens behöver fler få upp ögonen för de karriärvägar som en yrkesutbildning kan erbjuda – vilket Yrkes-SM bidrar till. Evenemanget är därför positivt för både enskilda individer och samhällets utveckling, säger Jan-Erik Andrén, regional utvecklingsledare.

Vad händer under Yrkes-SM?

– Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar kommer att mötas för att mäta sina krafter mot varandra inom en stor bredd av yrken. Besökarna får också prova på olika yrken och yrkesmoment, samt att de får inspiration och information om framtida studie- och yrkesval.

Det väntas komma 25 000 besökare till evenemanget, vart kommer alla besökare ifrån?

– Yrkes-SM vänder sig först och främst till högstadie- och gymnasieelever, men också till mellanstadieelever, studerande vid vuxenutbildningar, yrkesväxlande, arbetssökande och allmänheten .

Mer information hittar du på www.yrkessm.se.

Träffa Region Värmland

Hos oss finns yrken för många intressen och kunskaper! Tillsammans gör vi skillnad inom hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, regional utveckling samt kultur och bildning. Vi möter människor i livets största stunder och i alla de där vardagsögonblicken där emellan. I vår monter på yrkes-SM kan du få reda på mer om vilken bredd av yrken som finns hos oss och träffa några av våra medarbetare. Testa, känn efter och ta ett foto som något av våra yrken, eller varför inte utmana dig själv i vårt quiz?

Tips! Även specialistutbildad ambulanspersonal finns på plats tillsammans med polis och räddningstjänst. Titta in i deras gemensamma tält vid entrén där du kan ställa frågor. Håll utkik efter de tider personalen visar hur de arbetar med utrustningen, det kommer även finnas möjlighet att kika in i ambulansen

Transport

Under dessa dagar går extra många bussar mellan Stora torget i Karlstad och Tingvalla Sportcenter. De närmsta hållplatserna är Karlstad Innebandyarena och Kasernhöjden. Du reser dit med Värmlandstrafik och specialinsatta linje 22 eller ordinarie linjer 1, 3 och 5.

Information om Värmlandstrafiks resor till Yrkes-SM

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?