Det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att våld eller hot om våld påverkar hälsan negativt. För att kunna erbjuda god vård behöver hälso- och sjukvården ställa frågor om våld och berätta om våldets konsekvenser för hälsan. Våld är ett oacceptabelt beteende.
Våld i nära relation innefattar allt våld som kan inträffa inom familjen eller av någon man står i beroendeställning till eller någon man har eller har haft en nära relation till. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt och inkluderar hedersrealterat våld, kvinnlig könsstympning, materiellt våld, ekonomiskt våld
Till Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon (kvinnofridslinjen.se) kan du kostnadsfritt ringa dygnet runt om du utsätts för våld eller hot, om du är anhörig eller om du behöver stöd och råd som personal.
Webbstöd för vården (nck.uu.se) vänder sig till personal inom hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsatts för våld i nära relationer. Webbstödet innehåller faktatexter, filmer, expertintervjuer och reportage i form av lärande exempel.
Samverkan internt och med andra aktörer sker vid omhändertagande, behandling och rehabilitering av våldsutsatta personer.
Våld i nära relationer - handbok (lansstyrelsen.se).
Verksamhetschefen ansvarar för att verksamhetsanpassad vårdrutin tas fram. 2022 kom Socialstyrelsen med nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer. Läs reglerna här.
En samlingssida för dig som möter våldsutsatta med länkar till myndigheter, organisationer och andra som kan ge kunskap, råd och stöd.
Behandlings- och samtalsmottagningen är en kostnadsfri hälso- och sjukvårdsverksamhet i Värmland som riktar sig till vuxna som är eller har varit utsatta för våld i nära relation och som behöver vård för att må bättre. Mottagningen erbjuder psykologisk behandling och samtalsstöd. Den ligger i Karlstad och har planerad verksamhet dagtid på vardagar.