Till startsidan

Snålt studentliv inget hinder för frisktandvård

När Johan Tell, 26, flyttade till Karlstad för att plugga hade han en tanke om att leva snålt. Men mitt bland nudlar och lågpris fann han ändå ett utrymme för frisktandvård.

– När det gick upp för mig hur lite det faktiskt skulle kosta var det inget att fundera på. En femtiolapp i månaden klarade till och med min studentplånbok av, säger Johan som fick en första hint om frisktandvård i Strängnäs, där han besökte folktandvården under sin uppväxt:

– De sa att det kunde vara ett vettigt alternativ när tandvården började kosta. Så redan där såddes ett frö. Och eftersom frisktandvård gick att skaffa här i Värmland (och även i övriga Sverige red.anm) tog jag själv upp tråden när jag kom till Karlstad. 

"Tänderna ska jag leva med resten av livet"

Det där med att behålla tänderna friska bidrog också till Johans beslut.


– Jag tycker att en bra munhälsa är viktigt hos andra, och jag vill inte kasta sten i glashus. Värderar man sin egen hälsa tycker jag att frisktandvård är det bästa alternativet för tänderna. Nu har Johan pluggat klart och fått sitt första jobb.  

Och mer ofta än förut ler kontoutdraget mot honom. Men utgifterna är också fler.  

– Många servar bilen för tusenlappar och har andra dyra försäkringar. Det är förstås vettigt. Men skulle jag prioritera något skulle jag satsa på min egen hälsa. Tänderna ska jag ändå leva med resten av livet. 

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?