Till startsidan

Mat och dryck

Lär dig mer om vad som är bättre och sämre alternativ för tänderna.

en skål gröt med banan

Barn som ammas

Man får inte karies (hål i tanden) av bröstmjölk i sig, men om barnet får mat med socker eller stärkelse och samtidigt ammas finns det risk att utveckla karies. För mycket syra kan skada tänderna.

Söt dryck inget för nappflaskan

Nappflaskan är en av flera symboler för trygghet för det lilla barnet. Men det kan vara riskabelt att koppla ihop känslan av trygghet med mat eller dryck, speciellt om den är söt.

Därför ska man inte ge söt dryck i nappflaska. Låt alltid barnet somna med rena tänder.

Vatten är livet

Undvik, så mycket som möjligt, klibbiga, söta drycker som saft, juice och läsk mellan måltiderna. Låt vatten släcka törsten istället!

Tänderna behöver vila ibland

Regelbundna måltider innebär kontroll över sockerintaget, vilket minskar risken för hål i tänderna. Varje gång ditt barn äter utsätts tänderna för syraangrepp som varar i ungefär 30-60 minuter.

Saliven i munnen motverkar syraangreppet. Om barnet småäter och munnen inte får vila mellan intagen, då hinner inte saliven med att neutralisera ph-värdet i munnen och risken för hål ökar.

Mumsiga mellanmål

Bra planerade mellanmål mättar och minskar risken för småätande. En del mellanmål kan vara riktiga sockerfällor.

Men det finns enkla och mer nyttiga alternativ. Till exempel stillar en tallrik fil med fiberrik müsli och en skivad banan hungern bättre än en risifrutti, och innehåller dessutom inte samma mängd dolt socker som är skadligt för ditt barns tänder.

Festläsk och lördagsgodis

Barn upptäcker ganska snart att det finns godsaker som kanske andra i familjen får äta. Och visst kan även mindre barn få smaka. Så länge det inte blir en vana. 

Att endast äta efterrätt ibland och begränsa godis och läsk till lördagsgodis rekommenderas. Vi rekommenderar även att barn under två år inte introduceras till sötsaker.

Segt och klibbigt sämsta godiset

Det sämsta godiset för tändernas del är sånt som klibbar fast och sitter kvar länge. Sega och klibbiga produkter ger lång ”sockertid” på tänderna.

I övrigt räknas annars kex (och till viss del även de poulära majskrokarna)  till det sämre. Detta eftersom kexet löses upp till en söt ”deg” som lägger sig runt tänderna och i dess djupa gropar på tuggytorna samt är mycket svår att få bort även med tandborsten.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?