Stärkt samverkan för bättre stöd till anhöriga i Värmland
Hur kan ökad samverkan genom nära vård bidra till bättre stöd för anhöriga? Det ämnet lyftes när representanter från länets kommuner, regionen, organisationer och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) samlades under en heldagskonferens. Dagen innehöll föreläsningar från sakkunniga och forskare i området och starka personliga berättelser från anhöriga.
Gunilla Matheny, moderator och pionjär inom anhörigstöd, inledde och betonade samarbete som nyckeln till framgång. Hon uppmanade deltagarna att knyta nya kontakter och dela sin kunskap.
– Alla aktörer behöver samarbeta för att skapa ett hållbart stöd för anhöriga.
Goda exempel från Värmland
Några konkreta exempel på anhörigstöd som diskuterades var att det vid akutmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad finns en grupp medarbetare som har i uppdrag att gå in som anhörigstödjare vid dödsfall. På samma akutmottagning jobbar också en biståndsbedömare för att stötta samordningen vid in- eller utskrivning. I olika delar av länet finns mobila sjukvårdsteam vars insatser kan förebygga inläggningar genom sjukvårdsinsatser i hemmet. Det minskar belastningen på den anhörige.
Vikten av anhörigas betydelse
Petra Lundgren, områdeschef för område vårdkvalitet i Region Värmland, poängterade hur covid-pandemin satte ljuset på de anhörigas roll och den otrygghet både anhöriga och patienter kände när de inte kunde vara nära sina närstående på sjukhuset. Genom att utveckla samverkansmodeller hoppas regionen nu på att synliggöra och stärka de anhöriga, samt att erbjuda dem rätt verktyg för att orka.
– Det handlar om att ge stöd så att anhöriga kan vara där för sina nära – utan att själva drabbas av ohälsa, sa Petra.
Ekonomiska vinster av förbättrad vård
En femtedel av Sveriges vuxna ger omsorg till en närstående, var fjärde av dessa söker själv vård utifrån sin anhörigroll. Jenny Karlsson är anhörigkonsulent i Arvika kommun och tryckte på de hälsoekonomiska fördelarna med att satsa på anhörigstöd.
– Utan tillräckligt stöd riskerar många anhöriga att själva drabbas av ohälsa. Med ett strukturerat anhörigstöd minskar vi långsiktigt kostnader för samhället och förbättrar också livskvaliteten för både patienter och deras familjer.
Anhörigas röster stärker stödet
Anhörigrepresentanterna Kim Canefur och Åsa Konradsson Geuken delade sina erfarenheter av att leva med ett tungt ansvar utan att alltid känna sig hörda. Deras vittnesmål blev en stark påminnelse om att stödet måste utgå från anhörigas verkliga behov, inte vårdsystemets.
– Vi behöver vägledning och stöd, inte bara krav, sa Kim.
Anhörigrepresentanterna Kim Canefur och Åsa Konradsson Geuken delade sina erfarenheter av att leva med ett tungt ansvar utan att alltid känna sig hörda. Deras vittnesmål blev en stark påminnelse om att stödet måste utgå från anhörigas verkliga behov, inte vårdsystemets.
– Vi behöver vägledning och stöd, inte bara krav, sa Kim.
Eva Lehtonen, anhörigsamordnare i Forshaga kommun, betonade vikten av frivillighet i anhörigstödet:
– Att stötta eller vårda sin sjuka närstående ska vara frivilligt och inte något som vård- eller omsorgsgivare kan kräva av den anhörige. Att vara anhörig handlar inte om släktskap eller ansvar, utan om relation.
Vägen framåt – med fokus på individen
I avslutande diskussioner enades deltagarna om att framtidens stöd måste bygga på starka partnerskap mellan vård och omsorgsgivare och att stödet ska vara individanpassat. Anhörigstöd är en samhällsutmaning och ingen vårdgivare klarar det själv.
– I Värmland har vi en gemensam målbild där vi ska stötta människan utifrån dennes behovs, inte utifrån vilken organisation vi tillhör. För att kunna göra det behöver vi överbrygga de gränser vi byggt upp, hitta gemensamma lösningar genom att bjuda in varandra och börja fatta beslut tillsammans, sammanfattade Annelie Norström, utvecklingsledare Region Värmland.
Konferensen spelades in, här kan du se den i efterhand: https://anhoriga.se/konferenser/nara-vard-ur-ett-anhorigperspektiv/
Reflektioner från avslutande panelsamtal
- Grunden för ett bra stöd till anhöriga är god vård och omsorg. För att få till det behöver vi bygga bra relationer med anhöriga för att ta tillvara på deras perspektiv och kunskaper.
- Vi i vården måste våga fråga och lyssna på svaret.
- Strukturer och utsedda personer som ansvarar för stöd till anhöriga behövs i varje kommun med syfte att stötta anhöriga och förebygga deras egen risk för ohälsa. När färre personer kommer att behöva vårda och stötta allt fler, är sådana insatser centrala för att främja hälsa och välmående i hela samhället.
- Ökat samarbete mellan olika aktörer för att bygga en hållbar infrastruktur för anhörigstöd.
- Vi måste öka kunskapen på alla nivåer inom vården för att bättre stödja anhöriga.
Anhörigstöd och nära vård, hälsa och omsorg
Arbetet med nära vård ska skapa en mer lättillgänglig vård närmare patienten. Den ska drivas med utgångspunkt från patientens behov och förutsättningar. Genom bättre samordning ska patienten, dess familj och anhöriga få möjlighet till större delaktighet i sin hälsa, vård och omsorg.
Konferensen i Karlstad var ett steg i arbetet mot ett starkare, mer inkluderande anhörigstöd, en viktig komponent för att skapa en nära hälsa, vård och omsorg - hållbar och trygg för både patienter och deras närstående.
Dagen syftade till att hitta gemensamma förutsättningar och verktyg för ökad samverkan för att avlasta, stötta och stärka de anhöriga. Arrangörer var kommunerna Säffle, Forshaga, Arvika kommun samt Region Värmland.
Anhörigstöd via Nka, Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Webbutbildningar (nka.se)
Metoder och verktyg (nka.se)
Behöver du vägledning i hur du ska komma igång? Kontakta Ingrid Lindholm på Nka Ingrid.Lindholm@anhoriga.se