Ett normmedvetet förhållningssätt handlar om att synliggöra och möjliggöra eller förstärka de normer som är bra och att utmana och ändra de normer som begränsar.
Rent allmänt har vi förutfattade meningar kring till exempel utseende, kön, livssituation, kultur och språk. Vi kan inte undvika normer men vi kan välja hur vi förhåller oss till dem.
Att diskutera med andra är ett bra sätt att få syn på dem. Hur påverkar normer mötet mellan patient och personalen? Har det betydelse för vilken vård patienten får?
Kunskapscentrum för jämlik vård (jamlikvard.vgregion.se) har tagit fram Normspelet. Det är enkelt att använda och du bestämmer själva hur lång tid du avsätter. Hämta Normspelet (jamlikvard.vgregion.se).
Att prata om "vi och dom" är vanligt. Kom då ihåg att det vi menar som "Vi" oftast är det som uppfattas som det självklara och som sällan benämns. Det finns inget "vi" utan ett dom och tvärtom. Att säga "dom" signalerar också att det vi pratar om inte finns i den egna gruppen, utan uppfattas som något som finns någon annanstans.
Normens konsekvenser kan lätt kopplas till diskrimineringslagstiftningen. Det kan vara bra att ha i åtanke när vi arbetar med att granska normer och hur de påverkar vår verksamhet, vår målgrupp och oss själva.
Det är okej att följa normen men det måste vara lika okej att inte göra det. Normen i sig är inte alltid problemet, men när det läggs en värdering i huruvida den efterföljs eller inte, så riskerar det att få allvarliga konsekvenser.
All verksamhet inom Region Värmland vilar på en gemensam värdegrund: För alla i Värmland.