Måltidsservice till patienter

Recept och mellanmålstips
Inledning
Tips och idéer på hur du kan stötta patienten i sitt tillfrisknande med hjälp av god och näringsrik kost.
Innehåll
Mellanmål
De viktiga mellanmålen, A4-format för utskrift (pdf) Pdf, 125 kB.
Näringsmässigt stabila patienter
Näringsmässigt stabila patienter behöver äta regelbundet, men det räcker med huvudmålen frukost, lunch och middag, samt mellanmål på förmiddag, mellanmål på eftermiddag och kvällsmål.
Dessa är bra val för patienter med typ 2-diabetes eller hjärt-kärlsjukdom.
Salta mellanmål | Kcal | Protein (gram) |
---|---|---|
Wasa sandwich, 2 sticks (1 förpackning á 31 gram) | 140 | 3 |
1 kex eller knäckebröd eller Finn crisp med färsk ost | 65 | 4 |
1 Finn crisp, med margarin 39 procent och ost 28 procent | 60 | 3 |
1 grov bröd, med margarin 39 procent och ost 17 procent | 118 | 5 |
1/3 tunnbröd, med margarin 39 procent och tonfiskpastej eller makrillpastej 1 matsked | 140 | 3 |
1 grov brödskiva, med margarin 39 procent och inlagd sill | 137 | 4 |
Söta mellanmål | Kcal | Protein (gram) |
---|---|---|
Färsk frukt | 50‑100 | 0 |
Keso, med bär (pellets) och 1 matsked pumpa eller solroskärnor | 160 | 15 |
Kvarg 150 gram, med sötningsmedel 0,2 procent | 60 | 11 |
2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter havrefras | 125 | 9 |
2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter müsli | 230 | 11 |
Näringsmässigt sårbara patienter, med eller utan diabetes
Näringsmässigt sköra patienter har risk att utveckla undernäring eller har redan undernäring. För att motverka undernäring behövs frukost, lunch, middag och upp till 5 mellanmål per dag. Måltiderna kan med fördel fördelas så här:
- Förfrukost
- Frukost
- Mellis
- Lunch
- Mellis
- Middag
- Kvällsmål
- Sent kvällsmål
Förfrukost och sent kvällsmål kan serveras på sängkanten och kan till exempel vara en kopp varm eller kall choklad eller välling, fil eller yoghurt att dricka.
Salta mellanmål | Kcal | Protein (gram) |
---|---|---|
0,25 Felix matpaj | 155 | 6 |
Smörgås, med margarin 70 procent och 2 ostskivor 28 procent | 180 | 8 |
Smörgås, med margarin 70 procent, skivat ägg och majonnäs | 270 | 9 |
Polarklämma med ost | 247 | 7 |
Polarklämma med skinka | 195 | 7 |
1 Finn crisp, med 70 procent margarin och 28 procent ost | 80 | 3 |
1 smörgåsrån, med margarin 70 procent och 1 ostskiva 28 procent | 83 | 3 |
1 deciliter Kelda soppa tomtat eller sparris, med 2 skopor proteinpulver | 85 | 10 |
1 deciliter varma koppen, med 2 matsked proteinpulver | 140 | 10 |
10 stycken salta pinnar | 40 | 0 |
1 brödskiva, med margarin 70 procent och inlagd sill | 150 | 4 |
Söta mellanmål | Kcal | Protein (gram) |
---|---|---|
Proteinberikad glassbägare 100 gram | 305 | 8 |
2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter müsli | 230 | 11 |
1 pannkaka, med 1 matsked sylt och 1 matsked grädde | 180 | 5 |
Mannafrutti 165 gram | 228 | 4,5 |
1 deciliter Kesellakvarg 10 procent, med 0,5 deciliter saftsoppa | 165 | 10 |
1 deciliter grekisk yoghurt 6 procent, med ringlad honung | 100 | 3 |
Protino dessert 80 gram | 107 | 6 |
1 deciliter risgrynsgröt, med 1 matsked sylt | 118 | 3 |
Klarälvsdrycken (vuxen)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1,5 dl Naturell yoghurt (fetthalt 3,8-4,5%)
- 1-1,5 msk rapsolja
- 0,5 st banan
- 1 dl jordgubbar eller 3 msk sylt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 tsk strösocker
- 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 375 kcal
- Protein: 17 gram
Kaffe vid Fryken (vuxen)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1 bägare vaniljglass (125ml)
- 0,25 dl kaffe
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 tsk strösocker
- 0,5 st banan
- 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Drycken är fin att servera med några skivor banan, sprayad grädde och lite kardemumma, kanel eller chokladpulver pudrad över.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp, men kan behöva röras om innan servering.
Näringsinnehåll:
- Energi: 290 kcal
- Protein: 14 gram
Stora Gla Drinken (vuxen, diabetesanpassad)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1 dl jordgubb eller blåbär, eller 3 msk sylt
- 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver
- 1 msk vispgrädde
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.
Drycken kan också smaksättas med sötingsmedel i ströform för sötare smak.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 170kcal
- Protein: 15 g
Väner-välling (vuxen)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1 dl god morgonvälling (pulver)
- 2 dl mjölk
- 1 msk grädde
- 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver
Gör så här:
- Blanda ihop vällingpulver, mjölk och grädde.
- Värm vällingen och blanda i Fresubin proteinpulver.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 411,5 kcal
- Protein: 26,3 gram
Värmlandshutten (vuxen)
Antal portioner: 10
Ingredienser:
- 2 dl rapsolja
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1 msk vaniljsocker
- 50 g bär eller frukt eller sylt
- 8 msk eller skopor Fresubin protein powder
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
- Serveras 30 ml, 3 gånger per dag. 1 hutt är lika med 2 msk.
När drycken stått en stund kan den behöva ätas med tesked eftersom proteinpulvret ger en fastare konsistens.
Om receptet
Drycken är hållbar 3 dygn i kylskåp, men kan behöva vispas på nytt innan servering.
Näringsinnehåll för 1 hutt (30 ml):
- Energi: 187 kcal
- Protein: 4 gram
Näringsinnehåll för 3 huttar (á 30 ml):
- Energi: 561 kcal
- Protein: 12 gram
Värmlandshutten är inspirerad av dietist Stefan Johanssons recept från Tidaholms kommun.
Klarälvsdrycken (barn)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1,5 dl Naturell yoghurt (fetthalt 3,8-4,5%)
- 1 msk rapsolja
- 0,5 st banan
- 1 dl bär eller 3 msk sylt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 tsk strösocker
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 325 kcal
Kaffe vid Fryken (barn)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1 bägare vaniljglass (125ml)
- 0,25 dl kaffe
- 0,5 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 1-2 tsk strösocker
- 0,5 st banan
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Drycken är fin att servera med några skivor banan, sprayad grädde och lite kardemumma, kanel eller chokladpulver pudrad över.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp, men kan behöva röras om innan servering.
Näringsinnehåll:
- Energi: 240 kcal
Stora Gla Drinken (barn, diabetesanpassad)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1 dl jordgubb eller blåbär, eller 3 msk sylt
- 1 msk vispgrädde
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.
Drycken kan också smaksättas med sötingsmedel i ströform för sötare smak.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 170kcal
Väner-välling (barn)
Antal portioner: 1
Ingredienser:
- 4,5 msk Mild fullkornsvälling 8 mån
- 2 dl mjölk
- 1 msk grädde
Gör så här:
- Blanda ihop vällingpulver, mjölk och grädde.
- Värm vällingen.
Om receptet
Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.
Näringsinnehåll:
- Energi: 290 kcal
Värmlandshutten (barn)
Antal portioner: 10
Ingredienser:
- 2 dl rapsolja
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1 msk vaniljsocker
- 50 g bär eller frukt eller sylt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
- Serveras 30 ml, 3 gånger per dag. 1 hutt är lika med 2 msk.
När drycken stått en stund kan den behöva ätas med tesked eftersom proteinpulvret ger en fastare konsistens.
Om receptet
Drycken är hållbar 3 dygn i kylskåp, men kan behöva vispas på nytt innan servering.
Näringsinnehåll för 3 huttar (á 30 ml):
- Energi: 460 kcal
- Protein: 12 gram
Värmlandshutten är inspirerad av dietist Stefan Johanssons recept från Tidaholms kommun.