Måltidsservice till patienter

Till startsidan
Rapportmall bild

Recept och mellanmålstips

Inledning

Tips och idéer på hur du kan stötta patienten i sitt tillfrisknande med hjälp av god och näringsrik kost.

Mellanmål

De viktiga mellanmålen, A4-format för utskrift (pdf) Pdf, 125 kB.

Näringsmässigt stabila patienter

Näringsmässigt stabila patienter behöver äta regelbundet, men det räcker med huvudmålen frukost, lunch och middag, samt mellanmål på förmiddag, mellanmål på eftermiddag och kvällsmål.

Dessa är bra val för patienter med typ 2-diabetes eller hjärt-kärlsjukdom.

Salta mellanmål

Kcal

Protein (gram)

Wasa sandwich, 2 sticks (1 förpackning á 31 gram)

140

3

1 kex eller knäckebröd


eller Finn crisp med färsk ost

65

4

1 Finn crisp, med margarin 39 procent och ost 28 procent

60

3

1 grov bröd, med margarin 39 procent och ost 17 procent

118

5

1/3 tunnbröd, med margarin 39 procent och tonfiskpastej eller makrillpastej 1 matsked

140

3

1 grov brödskiva, med margarin 39 procent och inlagd sill

137

4

Söta mellanmål

Kcal

Protein (gram)

Färsk frukt

50‑100

0

Keso, med bär (pellets) och 1 matsked pumpa eller solroskärnor

160

15

Kvarg 150 gram, med sötningsmedel 0,2 procent

60

11

2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter havrefras

125

9

2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter müsli

230

11

Näringsmässigt sårbara patienter, med eller utan diabetes

Näringsmässigt sköra patienter har risk att utveckla undernäring eller har redan undernäring. För att motverka undernäring behövs frukost, lunch, middag och upp till 5 mellanmål per dag. Måltiderna kan med fördel fördelas så här:

  • Förfrukost
  • Frukost
  • Mellis
  • Lunch
  • Mellis
  • Middag
  • Kvällsmål
  • Sent kvällsmål

Förfrukost och sent kvällsmål kan serveras på sängkanten och kan till exempel vara en kopp varm eller kall choklad eller välling, fil eller yoghurt att dricka.

Salta mellanmål

Kcal

Protein (gram)

0,25 Felix matpaj1556
Smörgås, med margarin 70 procent och 2 ostskivor 28 procent1808
Smörgås, med margarin 70 procent, skivat ägg och majonnäs2709
Polarklämma med ost2477
Polarklämma med skinka1957
1 Finn crisp, med 70 procent margarin och 28 procent ost803
1 smörgåsrån, med margarin 70 procent och 1 ostskiva 28 procent833
1 deciliter Kelda soppa tomtat eller sparris, med 2 skopor proteinpulver8510
1 deciliter varma koppen, med 2 matsked proteinpulver14010
10 stycken salta pinnar400
1 brödskiva, med margarin 70 procent och inlagd sill1504

Söta mellanmål

Kcal

Protein (gram)

Proteinberikad glassbägare 100 gram3058
2 deciliter naturell yoghurt 0,5 procent, med 1 deciliter müsli23011
1 pannkaka, med 1 matsked sylt och 1 matsked grädde1805
Mannafrutti 165 gram2284,5
1 deciliter Kesellakvarg 10 procent, med 0,5 deciliter saftsoppa16510
1 deciliter grekisk yoghurt 6 procent, med ringlad honung1003
Protino dessert 80 gram1076
1 deciliter risgrynsgröt, med 1 matsked sylt1183

Klarälvsdrycken (vuxen)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1,5 dl Naturell yoghurt (fetthalt 3,8-4,5%)
  • 1-1,5 msk rapsolja
  • 0,5 st banan
  • 1 dl jordgubbar eller 3 msk sylt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk strösocker
  • 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 375 kcal
  • Protein: 17 gram

Kaffe vid Fryken (vuxen)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1 bägare vaniljglass (125ml)
  • 0,25 dl kaffe
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk strösocker
  • 0,5 st banan
  • 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Drycken är fin att servera med några skivor banan, sprayad grädde och lite kardemumma, kanel eller chokladpulver pudrad över.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp, men kan behöva röras om innan servering.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 290 kcal
  • Protein: 14 gram

Stora Gla Drinken (vuxen, diabetesanpassad)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 1 dl jordgubb eller blåbär, eller 3 msk sylt
  • 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.

Drycken kan också smaksättas med sötingsmedel i ströform för sötare smak.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 170kcal
  • Protein: 15 g

Väner-välling (vuxen)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1 dl god morgonvälling (pulver)
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk grädde
  • 2 msk eller skopor Fresubin proteinpulver

Gör så här:

  1. Blanda ihop vällingpulver, mjölk och grädde.
  2. Värm vällingen och blanda i Fresubin proteinpulver.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 411,5 kcal
  • Protein: 26,3 gram

Värmlandshutten (vuxen)

Antal portioner: 10

Ingredienser:

  • 2 dl rapsolja
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50 g bär eller frukt eller sylt
  • 8 msk eller skopor Fresubin protein powder

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.
  2. Serveras 30 ml, 3 gånger per dag. 1 hutt är lika med 2 msk.

När drycken stått en stund kan den behöva ätas med tesked eftersom proteinpulvret ger en fastare konsistens.

Om receptet

Drycken är hållbar 3 dygn i kylskåp, men kan behöva vispas på nytt innan servering.

Näringsinnehåll för 1 hutt (30 ml):

  • Energi: 187 kcal
  • Protein: 4 gram

Näringsinnehåll för 3 huttar (á 30 ml):

  • Energi: 561 kcal
  • Protein: 12 gram

Värmlandshutten är inspirerad av dietist Stefan Johanssons recept från Tidaholms kommun.

 

Klarälvsdrycken (barn)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1,5 dl Naturell yoghurt (fetthalt 3,8-4,5%)
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 st banan
  • 1 dl bär eller 3 msk sylt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk strösocker

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 325 kcal

Kaffe vid Fryken (barn)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1 bägare vaniljglass (125ml)
  • 0,25 dl kaffe
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 tsk strösocker
  • 0,5 st banan

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Drycken är fin att servera med några skivor banan, sprayad grädde och lite kardemumma, kanel eller chokladpulver pudrad över.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp, men kan behöva röras om innan servering.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 240 kcal

Stora Gla Drinken (barn, diabetesanpassad)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 1 dl jordgubb eller blåbär, eller 3 msk sylt
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.

Väljer du sylt istället för bär får drycken en fastare konsistens.

Drycken kan också smaksättas med sötingsmedel i ströform för sötare smak.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 170kcal

Väner-välling (barn)

Antal portioner: 1

Ingredienser:

  • 4,5 msk Mild fullkornsvälling 8 mån
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk grädde

Gör så här:

  1. Blanda ihop vällingpulver, mjölk och grädde.
  2. Värm vällingen.

Om receptet

Drycken är hållbar 1 dygn i kylskåp.

Näringsinnehåll:

  • Energi: 290 kcal

Värmlandshutten (barn)

Antal portioner: 10

Ingredienser:

  • 2 dl rapsolja
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 50 g bär eller frukt eller sylt

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser.
  2. Serveras 30 ml, 3 gånger per dag. 1 hutt är lika med 2 msk.

När drycken stått en stund kan den behöva ätas med tesked eftersom proteinpulvret ger en fastare konsistens.

Om receptet

Drycken är hållbar 3 dygn i kylskåp, men kan behöva vispas på nytt innan servering.

Näringsinnehåll för 3 huttar (á 30 ml):

  • Energi: 460 kcal
  • Protein: 12 gram

Värmlandshutten är inspirerad av dietist Stefan Johanssons recept från Tidaholms kommun.