Drejakademin

Drejakademin är en kurs för dig som vill fördjupa dig i drejning. Kursen pågår under en termin med fyra närträffar.

Ansökan öppnar 2 februari.

Kursbild drejakademin med elever som tittat på person som drejar

Meditativt, spännande och lekfullt

Att dreja kan vara en meditativ avkoppling där timmarna försvinner samtidigt som kopparna blir fler och fler. Det kan också vara fullständig koncentration där en glömmer att andas då det som pågår är nära gränsen för vad leran och/eller du klarar. Det kan också vara lekfullt utforskande av former, ytor och olika teknikers möjligheter. Under en höst ska vi prova på och uppleva allt detta!

Kursen går under en termin och består av fyra gemensamma träffar på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. Mellan träffarna arbetar du med uppgifter på egen hand. För att få fullt utbyte av kursen behöver du ha tillgång till drejskiva mellan träffarna, åtminstone några timmar i veckan. Du bör också ha provat att dreja tidigare och ha någorlunda koll på centrering. Under de gemensamma träffarna har alla tillgång till en egen drejskiva.

De fyra närträffarna har följande datum och teman

  • 16-18 augusti: Cylinder. Vi börjar med att dreja cylindrar. Vi formar vidare cylindern på massor av olika sätt. Övningarna är anpassade efter var o ens förkunskaper. Vi testar gränser och vi leker. Vi provar seriedrejning.
  • 13-15 september: Form och formspråk. Gästlärare på lördag: Joel Stuart Beck
  • 11-13 oktober: Dreja och omforma. Vi pratar också ytor. Gästlärare lördag: Steven Jones.
  • 15-17 november: Dreja delar och sätta ihop till helheter, sektionsdrejning och drejning för skulpturala ändamål. Gästlärare lördag: Cordula Bielenstein Morich.


Det finns 12 kursplatser.

Kursmål

Utbildningen ska leda till att du har:

  • fått utvecklas och inspireras i din drejning.
  • fått träffa ett flertal yrkesverksamma keramiker.
  • fått förutsättningar för fortsatt eget skapande.

Om mig Lise Wichmann Hansen, lärare på Drejningsakademin

Porträttfoto i svartvitt av kursledaren Lise Wichman

Lise Wichmann Hansen

Arbetar heltid i eget företag som keramiker i Fengersfors, Dalsland. Gör huvudsakligen drejade bruksföremål i stengods, som jag bränner i min vedeldade saltugn.

Jag tror att dagens ohållbara industrialiserade slit- och slängtillverkning blir en historisk parentes och att hantverk och hantverkare är framtiden. Är medlem i Arvika Konsthantverk, Not Quite och Konsthantverkscentrum.

Kontaktinformation

Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.

E-post: kyrkerud@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?