Till startsidan
Start /Råd om munhälsa /Munhälsa för äldre /För dig som vårdar en anhörig

För dig som vårdar en anhörig

En anhörig som du vårdar kan ha rätt till så kallad nödvändig tandvård. Det innebär bland annat att ni båda kan få hjälp och stöd.

Praktiska råd för dig som hjälper till att sköta munhälsan

Det finns några saker att tänka på när du sköter munhälsa och tänder åt en äldre person.

Ladda ned våra råd för dig som sköter munhälsan åt en anhörig (pdf) Pdf, 3 MB. 


Har den du vårdar rätt till nödvändig tandvård?

Personer som under längre tid har stort behov av omvårdnad i vardagen, eller som vårdas i hemmet av en anhörig, kan ha rätt till så kallad nödvändig tandvård. Det betyder att patienten betalar viss tandvård efter hälso- och  sjukvårdstaxan. 

På Region Värmlands webbsida kan du läsa mer om vad som gäller för att få nödvändig tandvård och andra tandvårdsstöd.  

Ladda ner broschyr om nödvändig tandvård (pdf) Pdf, 970 kB.


Munhälsobedömning med utbildning

Varje år erbjuder folktandvården en gratis bedömning av munhälsan i hemmet. Då kommer folktandvården hem till patienten, undersöker munnen och går igenom vad patienten behöver. Du som anhörig får samtidigt en gratis, skräddarsydd utbildning i hur du hjälper till med munhälsan. 

Sjukresor

Om personen som du vårdar åker med sjukresor till och från behandling, får du som ledsagare åka med kostnadsfritt. Det kan också finnas möjlighet till ersättning med bil om du kör, då krävs ett intyg. Läs mer om vad som gäller på sjukreseenhetens webbsida. Här hittar du också kontaktuppgifter till sjukreseenheten som svarar på frågor om ansökan och utbetalning av ersättning, och till Värmlandstrafik där du kan boka vissa resor.

Sjukresor i Värmland 

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?