Till startsidan
Start /Råd om munhälsa /Munhälsa för äldre /Om du är torr i munnen

Om du är torr i munnen

Till åldrandet hör att munnens slemhinnor blir torrare. Även vissa sjukdomar kan bidra till en minskad salivproduktion. En torr mun ökar risken för karies eftersom det då blir svårare att hålla tänderna rena och bakterierna lättare fastnar.

äldre dam ler och håller en mugg

Om muntorrhet inte uppmärksammas och förebyggs kan en god tandhälsa snabbt försämras. Tar du några mediciner? Vanligaste orsaken till muntorrhet är biverkning från läkemedel.

Varför är saliven så viktig?

Saliven har flera viktiga uppgifter. Den smörjer, skyddar, spolar rent, underlättar matsmältningen och bidrar till smakupplevelsen. Den hindrar också att slemhinnan i munnen torkar ut samt skyddar munhåla och tänder mot bakterier och svamp.

Vad händer vid muntorrhet?

Du kan få svårare att tala och att tugga. Torra munslemhinnor kan svida och göra ont. Bakterier får lättare fäste och växer till sig snabbare i en torr mun och ökar risken för sjukdomar i munnen.

Vad kan du själv göra?

  • Borsta tänderna med mjuk tandborste och fluoridtandkräm två till tre gånger om dagen och skölj med 0,2% fluoridlösning dagligen.
  • Skölj munnen ofta med vatten, undvik att småäta samt att dricka söta drycker vid törst.
  • Stimulera salivproduktionen genom att till exempel använda sockerfritt tuggummi, gärna med fluorid.
  • Det finns flertalet smörjande produkter att köpa på Apoteket som lindrar mot muntorrhet, exempelvis sugtabletter, salivstimulerande och smörjande fuktgel eller munspray.
  • En tandhygienist kan också hjälpa till att prova ut vilka produkter som passar bäst för dig.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?