
Läkemedelsnytt vecka 10 2025
Information från läkemedelscentrum.
Råd vid användning av hormonläkemedel
Hormonläkemedel i gel-, kräm- och sprayform som innehåller testosteron och östrogen kan i sällsynta fall ge biverkningar hos både människor och djur i användarens närhet. Läkemedelsverket vill därför ha hjälp med att sprida information om råd vid användning till berörda patienter.
Du som är vårdpersonal och möter patienter med hormonläkemedel bör informera dem om följande:
- Följ alltid de instruktioner du får av läkaren eller den information som finns i produktinformationen.
- Använd täckande kläder över det hudområde där läkemedlen används och var noga med att tvätta händerna efter applicering.
- Var uppmärksam på symtom hos framför allt barn och husdjur och sök vid behov rådgivning hos läkare eller veterinär.
- Rapportera misstänkta biverkningar för alla typer av läkemedelsbehandlingar till Läkemedelsverket.
Tänk även på att informera om kassation
Läkemedelscentrum påminner samtidigt om att även kassationen av hormonläkemedel spelar roll. Informera därför patienten om att både använda och överblivna läkemedel ska lämnas in till ett öppenvårdsapotek. Läkemedlen innehåller hormoner även efter att de har använts, och om de hamnar i naturen hämmas fortplantningen hos vattenlevande organismer. Hormoninnehållande läkemedel får därför inte spolas ned i toaletten eller kastas i hushållsavfallet.
Kort hållbarhet och byte i akutvagnar
Läkemedelsförsörjningsenheten ser att det ibland läggs in läkemedel med kort hållbarhet i bassortimentet på de vårdenheter som har läkemedelsservice (LMS). Det händer främst när det görs byten i akutvagnar och akutlådor ute på vårdenheterna. Tanken med att lägga tillbaka läkemedel är god, då vi alla vill använda läkemedlen så länge de är kuranta, men då hållbarhetskontroll görs var tredje månad (tre månader framåt i taget) riskerar läkemedel med utgången hållbarhet att bli kvar i läkemedelsrummen.
Gör såhär vid byte i akutvagnar och lådor
När du gör ett byte i en akutlåda eller liknande kan du antingen kassera läkemedlet direkt, om utgångsdatum är samma månad, eller så lägger du läkemedlen i lådan "Åter till sällansortimentet" som finns på de allra flesta vårdenheter. Läkemedelsförsörjningsenheten bedömer sedan om läkemedlen kan omfördelas eller om de ska kasseras. På så vis minskar vi risken för att gamla läkemedel blir kvar på vårdenheterna.
Ta bort adresslapparna på apotekets backar innan retur
På förekommen anledning vill läkemedelscentrum påminna om att samtliga adresslappar som sitter utanpå blå läkemedelsbackar och vita kyllådor i frigolit ska tas bort innan backarna returneras till apoteket.
Risk för felleverans
Det är viktigt att all adressinformation tas bort då kvarlämnade lappar försvårar apotekets hantering av backarna, vilket medför tidskrävande merarbete för personalen.
Kvarlämnade adresslappar kan även leda till att backar levereras till fel adress vid nästa skickning. Gör det därför till en vana att alltid ta bort adresslapparna direkt när du har packat upp en läkemedelslåda.
Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel
Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.
Uppdaterat restmeddelande
- Adrenalin lösning i förfylld injektionspenna
- Alprostadil olika beredningsformer
- Amoxicillin tablett
- Ceftazidim pulver till injektionsvätska
- Flutikasonpropionat inhalationsspray
- Kloramfenikol ögondroppar och ögonsalva
- Morfin depottablett (Dolcontin)
Avslutad restnotering
Bupivakain och adrenalin, injektionsvätska