Till startsidan
Start / Samverkan, avtal och vårdval / Folkhälsa / Livsvillkor och levnadsvanor / Solvanor / Frågor och svar om sol, solvanor och solskador

Frågor och svar om sol, solvanor och solskador

Här kan du hitta svar på några av dina frågor om sol, solskydd och solskador.

Ta del av fakta om solen

Mellan klockan 11 och 15 är solens strålar mer skadliga än andra tider på dagen. Mycket tid i solen ökar risken för solskador som kan leda till hudcancer – även om du inte bränner dig. Den samlade soltiden har stor betydelse. Ju mer du vistas i solen desto mer ökar risken för skador.

Hudens åldrande kan påskyndas genom att den blir tjockare och får rynkor. Huden kan också får brännskador och soleksem.

Ju oftare och starkare huden blir solbränd, desto större är risken att skadan inte kan repareras. Det kan leda till förändringar i DNA, kroniska förändringar i hudens bindväv, förstadier till hudcancer och slutligen hudcancer.

Många ögonsjukdomar har också samband med UV-ljus.

Många mår bra i sol och värme och det kan naturligtvis påverka hälsan positivt. För personer med vissa sjukdomar kan också sol och värme verka lindrande. Men du bör alltid tänka på att skydda dig mot de skadliga UV-strålarna som kan orsaka hudcancer.

Begränsa tiden i solen. När du är utomhus i solen mitt på dagen – använd skyddande kläder, hatt och solglasögon. Där inte kläder täcker – använd solskyddsmedel, exempelvis i ansikte och på händer och fötter. Kräm ska användas som ett komplement till kläder.

Ja. När händer, armar och ansikte är i sommarsolen utan solskydd i 15 minuter räcker det för att en ljushyad person ska få sitt behov av D-vitamin tillgodosett. Mörkhyade kan behöva vara i solen lite längre tid. Små barn, som inte alls ska vara i solen, får D-vitamindroppar via barnhälsovården i Värmland.

Ja, det gör det. Personer med rött eller blont hår, ljus hy och/eller fräknar kan ha en mer ljus- och solkänslig hud. Personer med dessa egenskaper löper en ökad risk att drabbas av solbrännskador och hudcancer. Ögonskador drabbar utan hänsyn till hudkänslighet eller hårfärg.

Barn är mycket känsligare för UV-strålar än vad vuxna är. Att bränna sig i solen som barn ökar risken för hudcancer senare i livet. Även totalt antal timmar man har varit i solen påverkar risken att senare få hudcancer. Ju yngre barnet är desto känsligare är det för UV-strålar. Barn under ett år bör inte alls vara i solen.

Alla kläder skyddar relativt bra. De bästa är tätt vävda kläder, eller kläder med UV-skydd. Kläderna ska helst vara löst sittande och torra. De ska vara så pass täta att du inte kan se din hand genom dem. Ju tätare kläder desto bättre skydd.

Barn under ett år bör inte alls vara i solen. Men när barnet börjar bli rörligare vid cirka sex månaders ålder kan det behöva solskyddskräm på oskyddade hudpartier.

Se till att barnet inte vistas mer i solen. Kylbalsam kan lindra sveda. Du kan också smörja in huden med en svag kortisonkräm så snart som möjligt, detta för att minska skadan i huden.

Använd gärna en solhatt med skärm som täcker öron och nacke. En hatt med brett brätte ger ett gott skydd för ögon, öron, ansikte och nacke.

De kläder som säljs som solskyddskläder brukar vara behagliga att använda och torkar snabbt. En tät t-shirt och byxor som täcker en stor bit av låren funkar också. Byt till torra kläder efter bad.

Det beror på vad det är för kläder men som princip är kläder alltid bättre än kräm. De bästa kläderna är tätt vävda kläder. De flesta kläder har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30. Komplettera alltid med solskyddsmedel på de delar av kroppen som inte täcks med kläder.

För hela kroppen behöver du så mycket som ryms i din ena hand. Det är viktigt att smörja in solskyddsmedlet jämnt och tjockt. Glöm inte panna, nacke, läppar, öron och bakom öronen. Ovansidan av händerna och fötterna kan också vara lätt att glömma. Du behöver smörja på nytt efter bad och vid behov då och då, speciellt i stark sol och på vatten. Och kom ihåg –solskyddsmedel skyddar aldrig helt mot solen.

Solglasögon med UV-skydd blockerar solens UV-strålar. Välj gärna glasögon som skyddar ögonen även från sidan.

Vatten, sand och snö kan reflektera UV-strålarna. Att det ofta är fri himmel vid stranden underlättar också spridning av strålningen.

Solen når även ner i vattnet – ända ner till en halv meter under vattenytan. Och snön reflekterar hela 80 procent av solens strålar.

Solskyddsmedel ska följa gällande bestämmelser för kosmetiska produkter. Det innebär bland annat att solskydd ska vara testade och ge det skydd man förväntar sig. Men precis som för andra hudprodukter bör man testa på en liten yta, om man har känslig hud. Vill du vara säker på att medlet är testat av svenska läkemedelsverket kan du köpa det på ett apotek. Läs också gärna på om innehållet.

Solen avger tre olika typer av UV-strålar: UVA, UVB och UVC. ​UVC filtreras bort innan det når jorden. UVA och UVB tränger olika långt ner i huden och kan orsaka skador som kan ledan till hudcancer.

UV-index är ett mått på styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. UV-index är oftast högst mitt på dagen, när solen står som högst på himlen. Vid ekvatorn är UV-index mycket högt och kan vara det även under vintern.

Min soltid är en app som visar hur länge just du kan vara i solen på just den plats du befinner dig, utan att bränna dig. Appen tar hänsyn till bland annat UV-index just den dagen och din hudtyp.

Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att sola i solarium. Från och med den hösten 2018 är det inte tillåtet att låta personer under 18 år sola i kosmetiskt solarium.

Forskning visar att det finns ett samband mellan solarieanvändning och hudcancerformerna malignt melanom och skivepitelcancer.

Solarier kan inte skydda mot brännskador inför en solsemester och bidrar inte till D-vitaminproduktion.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats