Måltidsservice till patienter

Kostpärm
Inledning
I kostpärmen får du hjälp att avgöra vilken måltidsordning patienten behöver, information om de olika kostvarianter vi erbjuder, kunskap om livsmedelshygien, recept och mellanmålstips samt inspiration för hur måltiden kan göras mer njutbar och på så sätt bidra till patientens tillfrisknande.
Rätt kost till rätt patient
Att patienten får rätt måltidsordning och kost kan vara avgörande för tillfrisknandet. Här får du hjälp att avgöra vilken måltidsordning som gäller beroende på hur näringsmässigt stabil eller sårbar patienten är.

Schematisk bild över måltidsordning för näringsmässigt stabila eller sårbara patienter. Bilden beskrivs i text på sidan. Du kan klicka på bilden för att få upp den i en större variant.
Beskrivning av schemat
Schemat utgår från två utgångslägen av patientens nutritionsstatus, näringsmässigt stabil patient och näringsmässigt sårbar patient. Sedan följer fler alternativ där näringsmässigt stabil patient håller sig i en spalt, till skillnad från näringsmässigt sårbar patient som delar upp sig i två spalter.
Näringsmässigt stabil patient
Näringsmässigt stabil måltidsordning passar en patient som:
- är viktstabil.
- har normalt BMI.
- har övervikt eller fetma.
- har hjärt- och kärlsjukdom.
- har diabetes.
Om patienten:
- inte har allergi, beställ en normal portion och servera 3 mellanmål per dag.
- har allergi, beställ en specialkost normal portion och servera 3 mellanmål per dag.
Näringsmässigt sårbar patient
Näringsmässigt sårbar måltidsordning passar en patient som:
- lider av ofrivillig viktminskning.
- har lågt BMI.
- har svårt att äta.
- har diabetes och är multisjuk.
- har MNA 11 poäng eller lägre.
Om patienten:
- inte har allergi, beställ en liten portion och servera 5 mellanmål per dag.
- har allergi, beställ en specialkost liten portion och servera 5 mellanmål per dag.
Har patienten dessutom tugg och sväljsvårigheter och:
- inte har allergi, beställ en normal portionsstorlek och servera 5 mellanmål per dag.
- har allergi, beställ en specialkost normal portionsstorlek och servera 5 mellanmål per dag.
Kosttyper
Beskrivningar av de olika kosttyper som köket på Centralsjukhuset i Karlstad serverar, med bland annat livsmedelsval och måltidsordningar. Kosterna gäller huvudsakligen för brickmåltider.
- Beställ måltider till Arvika, Karlstad och Kristinehamn
- Beställ måltid och livsmedel till Säffle
- Beställ måltid och livsmedel till Torsby
Grundkoster
Ordinarie kost med normal portionsstorlek
Avsedd för patienter som inte behöver någon specialkost eller inte har andra nutritionsproblem och som är näringsmässigt stabila.
Om kosten:
- Kosten utgår från Nordiska näringsrekommendationer (NNR2012) med något förhöjt intag av protein och fett.
- Matportionen kan kompletteras med dubbel mängd kokta grönsaker samt råkost.
- Till dessert rekommenderas färsk frukt.
- En normal portion innehåller cirka 450-540 kcal, 20-25 g protein.
Livsmedelsval
- Vatten, lättmjölk, drycker med lågt energiinnehåll.
- Nyckelhålsmärkta chark- och mejeriprodukter.
- Produkter med högt fiberinnehåll.
Mellanmål
- 2-3 stycken mellanmål per dag.
- Färsk frukt.
- Smörgås med magert pålägg.
- Yoghurt eller fil, med 0,5-1,5 procent fetthalt, och musli eller flingor till.
Måltidsordning näringsmässigt stabila patienter
Nedanstående måltidsordning rekommenderas av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen och baseras på ett dagligt energibehov på 9 MJ (cirka 2150 kcal).
Måltider | Från köket (kcal) | Från avdelningen (kcal) | Totala kalorier per måltid |
---|---|---|---|
Frukost | 320-430 | + dryck = 100 | 530 |
Mellanmål | 200 | 200 | |
Lunch | 430-540 | + dryck = 100 | 530-640 |
Mellanmål | 210-430 | 250 | |
Middag | 430-540 | + dryck = 100 | 530-640 |
Kvällsmål | 210-430 | 300 | |
Totalt kcal per dag | 1180-1510 | 300 från dryck 620-1270 från mellanmål Totalt: 920-1570 | 2340-2580 |
Ordinarie kost med liten portionsstorlek
Avsedd för patienter som har risk för eller är undernärda och som är näringsmässigt sårbara.
Om kosten:
- Kosten utgår från Nordiska näringsrekommendationer (NNR2012) med förhöjt intag av protein och fett.
- Liten portion innehåller cirka 300-350 kcal, 15-17 gram protein
Observera! Det är viktigt att patienten får flera små måltider under dagen.
Livsmedelsval
- Använd inte livsmedel som innehåller sötningsmedel!
- Använd livsmedel som har hög andel protein och fett.
- Använd måltidsdryck med högt energiinnehåll som mjölk, saft eller nektar eller juice sötad och naturligt sötad.
- Bröd ska vara nyckelhålsmärkt eller energirikt.
- Smörgåsfett ska ha minst 60 procent fett, gärna nyckelhålsmärkt.
- Använd fetare pålägg som ost, korv eller leverpastej.
- Mjölk, fil eller yoghurt ska ha minst 3 procent fett.
Mellanmål
- 3-5 stycken proteinrika mellanmål per dag.
- Smörgås med fetare pålägg som ost, korv eller leverpastej.
- Yoghurt eller fil ska ha minst 3 procent fett.
- Kräm med gräddmjök.
- Smoothies med högt energi- och proteininnehåll.
- Protino
- Ägguleglass
Berikning
Använd rapsolja, vispgrädde, nutrical med mera.
Måltidsordning näringsmässigt sårbara patienter
Nedanstående måltidsordning rekommenderas av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen och baseras på ett dagligt energibehov på 9 MJ (ca 2150 kcal).
Vid risk för eller vid undernäring behövs mindre måltider oftare, cirka 8 gånger som sprids över hela dygnet. Nattfastan ska inte överskrida 11 timmar. Det är lättare att äta flera mindre måltider än färre och större.
Måltider | Från köket (kcal) | Från avdelningen (kcal) | Totala kalorier per måltid |
---|---|---|---|
Förfrukost på sängkanten |
| 100 | 100 |
Frukost | 300 | +dryck = 100 | 400 |
Mellanmål |
| 200 |
|
Lunch | 300-500 | +dryck = 100 | 400-450 |
Mellanmål |
| 250 | 250 |
Middag | 300-350 | +dryck = 100 | 400-450 |
Kvällsmål |
| 300 | 300 |
Sent kvällsmål | 100 | 100 | |
Totalt kcal per dag | 900-1000 | 500 från dryck 750 från mellanmål Totalt :1250 | 2150 |
Vegetarisk kost
Avsedd för
Patienter som föredrar vegetarisk mat av olika anledningar. En del väljer det av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl och en del för att de tycker det är godare.
Beskrivning
I matlagningen används förutom vegetabilier, mjölk och mjölkprodukter (lakto) samt ägg (ovo).
Kött, fågel och fisk utesluts.
Patienter som har risk för undernäring kräver extra stort fokus på energi- och proteinrika mellanmål.
Vegetariska rätter finns som alternativ i den ordinarie patientmenyn och är märkta med ett löv.
Livsmedelsval
- Vegetabiliska livsmedel, mjölk och mejeriprodukter samt ägg.
- Vegetabiliskt smörgåsfett men med mjölk går bra.
Mellanmål
Se förslag i broschyren ”De viktiga mellanmålen” där det finns förslag för både näringsmässigt stabila patienter och för näringsmässigt sköra patienter, med eller utan diabetes.
Konsistensanpassade koster
Kosten är avsedd för de som har uttalade tugg-och sväljsvårigheter.
Lättuggad kost
Avsedd för
Patienter med:
- lättare tugg- och sväljsvårigheter.
- dålig tandstatus.
Det är av stor vikt att oklara tuggbesvär utreds med hjälp av tandläkare eller tandhygienist och att sväljbesvär utreds av logoped så att patienten får rätt konsistens.
Kontakta dietist vid risk för undernäring för hjälp med att tillgodose patientens närings- och energibehov.
Beskrivning
Konsistensen är lätt att dela och mosa med gaffel.
Huvudkomponenten i måltiden kan vara köttfärs- korv- och fiskrätter.
På ordinarie veckomeny finns flera måltider med lättuggad huvudkomponent, det går också att välja potatismos till flera av rätterna.
Tänk på att ris är lätt att sätta i halsen vid sväljbesvär och bör därför undvikas.
Frukost beställs från ordinarie meny.
Patienten är ofta i riskzonen för undernäring och behöver därför alltid minst 3 energi- och proteinrika mellanmål och näringsdryck för att tillgodose hela näringsbehovet.
Soppor och drycker kan behöva förtjockas till lagom konsistens och förtjockas då till önskad konsistens på vårdavdelningen.
Livsmedelval
- Köttfärs- korv- och fiskrätter.
- Mjukare rätter, exempelvis gröt, yoghurt och omelett.
- Varma eller kalla släta soppor kan förtjockas vid behov.
- Söta drycker utan sötningsmedel som förtjockas vid behov.
- 1,5 deciliter kaffe och choklad. Kan förtjockas och berikas med 3 matskedar majsvälling berikning.
- Välj feta produkter framför magra.
- Mjukt bröd utan hela fröer.
- Berika med rapsolja, creme fraiche, grädde, majsvälling eller det proteinpulver som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutrison powder eller Fresubin protein powder.
- Använd det förtjockningsmedel som för närvarande är upphandlat, exempelvis nutilis clear/thick and easy.
Mellanmål
- Yoghurt.
- Smörgås utan hela fröer med matfett och pålägg.
- Fruktkräm med en klick grädde eller gräddmjölk.
- Protino dessert.
- Kesella kvarg 10 procent med 0,5 deciliter slät fruktsoppa.
- Proteinglass.
- Soppa som vid behov förtjockas och toppas med en klick creme fraiche.
- Ägg.
- Smoothie.
- Pannkaka.
- Risifrutti, mannafrutti, keso.
Se förslag i broschyren ”De viktiga mellanmålen” där det finns förslag för både näringsmässigt stabila patienter och för näringsmässigt sköra patienter, med eller utan diabetes.
Timbalkost
Avsedd för
Patienter med uttalade tugg-och sväljsvårigheter.
Maten kräver ingen grundligare bearbetning i munnen men håller ihop, vilket underlättar vid störd tung-och munmotorik. Den kan fungera för den som hamstrar mat i kinderna eller äter långsamt.
Det är av stor vikt att oklara tuggbesvär utreds med hjälp av tandläkare eller tandhygienist och att sväljbesvär utreds av logoped så att patienten får rätt konsistens.
Kontakta dietist för hjälp med att tillgodose patientens närings- och energibehov.
Beskrivning
Konsistensen är mjuk, slät, som omelett och kan ätas med gaffel eller sked.
Maträtterna för timbalkosten presenteras i ”Konsistensanpassad meny”. Det är viktigt att med hjälp av menyn informera patienten om vad som serveras.
Lunch och middag från köket består av kött eller fisktimbal, grönsakstimbal, potatismos och rikligt med sås. Till lunch finns även dessert att beställas.
Frukost beställs på komponentnivå efter patients behov.
Patienten är ofta i riskzonen för undernäring och behöver därför alltid minst 3 energi- och proteinrika mellanmål och ofta kosttillägg för att tillgodose hela näringsbehovet.
Soppor och drycker förtjockas vid behov till önskad konsistens på vårdavdelningen.
Livsmedelval
- Varma eller kalla släta soppor som förtjockas.
- Söta drycker utan sötningsmedel som förtjockas.
- 1,5 deciliter kaffe och choklad. Kan förtjockas och berikas med 3 matskedar majsvälling berikning
- Fullfeta mejeriprodukter med minst 3 procent fett.
- Slät kräm, slät yoghurt utan bitar
- Mjukt bröd utan kanter med matfett och mjukost, bredbar leverpastej, kaviar, messmör. Timbalsmörgås vid behov.
- Berika med rapsolja, creme fraiche, grädde, majsvälling eller det proteinpulver som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutrison powder eller Fresubin protein powder.
- Förtjockningsmedel använd det som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutilis clear/thick and easy.
Mellanmål
- Slät yoghurt.
- Smörgås utan kanter med matfett och mjukost.
- Smoothie.
- Äggröra.
- Slät fruktkräm med en klick grädde eller blandat med grädde.
- Protino dessert.
- Kesella kvarg 10 procent, eventuellt blandat med 0,5 deciliter slät fruktsoppa.
- Slät soppa som förtjockas och toppas med en klick creme fraiche.
- Slät äggkräm: Mixa kalla kokta ägg och tillsätt kall mjölk till önskad konsistens (gräddfilskonsistens). Smaksätt. Äggkräm kan serveras som "klick" i soppan, som pålägg, i äggkopp eller som "ägghalva".
Flytande kost
Avsedd för
Patienter med:
- nedsatt tugg- eller sväljförmåga.
- förträngningar.
- skador i munhåla, svalg eller matstrupe.
- efter vissa kirurgiska ingrepp i munhåla eller mag- och tarmkanalen inför övergång till normalkost.
Det är av stor vikt att oklara tuggbesvär utreds med hjälp av tandläkare eller tandhygienist, och att sväljbesvär utreds av logoped, så att patienten får rätt konsistens.
Kontakta dietist för hjälp med att tillgodose patientens närings- och energibehov.
Beskrivning
Kosten består av soppor i slät konsistens.
Vid behov av tjockare konsistens ansvarar vårdavdelningen för att förtjocka soppor och dryck.
För de som har behov av tunnare konsistens, tunnas den med mjölk eller grädde på vårdavdelningen.
Lunch och middag består av en slät matsoppa och en slät dessertsoppa.
Patienten är ofta i riskzonen för undernäring och behöver därför alltid minst 3 stycken energi- och proteinrika mellanmål samt näringsdryck för att tillgodose hela näringsbehovet.
Maträtterna för flytande kost presenteras i ”Konsistensanpassad meny”.
Observera! Det är viktigt att du med hjälp av matsedeln informerar patienten om vad som serveras.
Livsmedelval
- Varma eller kalla släta soppor.
- Söta drycker utan sötningsmedel.
- Fullfeta mejeriprodukter med minst 3 procent fett.
- Slät kräm.
- Slät yoghurt utan bitar.
- 1,5 deciliter kaffe eller choklad. Kan förtjockas och berikas med 3 matskedar majsvälling berikning.
- Berika med rapsolja, creme fraiche, grädde, majsvälling och det proteinpulver som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutrison powder eller Fresubin protein powder.
- Använd det förtjockningsmedel som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutilis clear/thick and easy.
Mellanmål
- Slät yoghurt. Toppa gärna med bär eller fruktpellets.
- Smoothie.
- Grekisk yoghurt.
- Slät smaksatt grekisk yoghurt.
- Slät fruktkräm med en klick grädde eller gräddmjölk.
- Protino dessert.
- Kesella kvarg 10 procent med 0,5 deciliter slät fruktsoppa.
- Proteinglass.
- Slät matsoppa. Toppa gärna med en klick creme fraiche.
Gelékost
Avsedd för
Patienter med:
- stora tugg- och sväljningssvårigheter.
- trögutlöst sväljning.
- skadad eller känslig munhåla.
- problem med flytande kost och timbalkost.
Det är av stor vikt att oklara tuggbesvär utreds med hjälp av tandläkare eller tandhygienist och att sväljbesvär utreds av av logoped så att patienten får rätt konsistens.
Kontakta dietist för hjälp med att tillgodose patientens närings- och energibehov.
Beskrivning
Konsistensen på måltiderna är mjuk och hal.
Lunch och middag från köket består av en kall kött- eller fiskgelé, varmt potatismos, sås och grönsakstimbal Observera att gelén ska vara kall och att de varma komponenterna serveras åtskilda från det kalla, eftersom gelatin smälter när det kommer i kontakt med värme.
Patienten är ofta i riskzonen för undernäring och behöver därför alltid minst 3 energi- och proteinrika mellanmål och ofta även kosttillägg för att tillgodose hela näringsbehovet.
Soppor och drycker behöver förtjockas till lagom konsistens, förtjockas till önskad konsistens på vårdavdelningen.
Beställs som personlig kost.
Det är viktigt att informera patienten om vad som serveras. Står det på kostkortet vad som serveras?
Livsmedelval
- Varma eller kalla släta soppor som förtjockas efter patientens behov.
- Söta drycker utan sötningsmedel som förtjockas efter patientens behov.
- Puddingar.
- Omelett.
- 1,5 deciliter kaffe och choklad. Kan förtjockas och berikas med 3 matskedar majsvälling berikning.
- Fullfeta mejeriprodukter med minst 3 procent fett.
- Slät kräm.
- Slät yoghurt utan bitar.
- Kosttillägg i puddingform.
- Berika med rapsolja, crèmefraiche, grädde, majsvälling eller det proteinpulver som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutrison powder eller Fresubin protein powder.
- Använd det förtjockningsmedel som för närvarande är upphandlat, exempelvis Nutilis clear/thick and easy och vällingpulver.
Mellanmål
- Slät yoghurt.
- Timbalsmörgås.
- Slät fruktkräm med en klick grädde eller gräddmjölk.
- Protino dessert.
- Kesella kvarg 10 procent med 0,5 deciliter slät fruktsoppa.
- Proteinglass.
- Slät soppa som förtjockas och toppas med en klick creme fraiche.
- Slät äggkräm: Mixa kalla kokta ägg och tillsätt kall mjölk till önskad konsistens (gräddfilskonsistens). Smaksätt. Äggkräm kan serveras som "klick" i soppan, som pålägg, i äggkopp eller som "ägghalva".
Specialkoster
Glutenfri kost (GF-kost)
Avsedd för
Patienter med:
- celiaki (glutenintolerans).
- dermatitis herpetiformis (hudsjukdom).
Vid celiaki skapar gluten en skada i tarmslemhinnan. Den enda behandlingen är livslång strikt glutenfri kost.
Glutenintolerans får inte förväxlas med allergi mot sädesslagen. Detta beror på att det är olika beståndsdelar som orsakar reaktionerna.
Sädesslagsallergiker (veteallergiker) kan även bli svårt sjuka av specialmjöl för glutenintoleranta.
Beskrivning
Gluten och glutenliknande proteiner finns i vete, råg, korn, spelt (dinkel), kamut (vetesort som är släkt med durumvete) och korsningar mellan dessa.
Havre har en annan proteinuppsättning, men kan ha förorenats av andra gluteninnehållande spannmål. Därför ska specialhanterad havre väljas, så kallad ren havre.
Vissa patienter är extra känsliga för gluten och kan behöva en ännu mer strikt kost än den konventionella och klarar till exempel inte ren havre. Detta är mycket ovanligt men förekommer. Kontakta dietist vid frågor.
Läs innehållsförteckningen noga. Om ett livsmedel innehåller spannmål med gluten måste det stå i ingrediensförteckningen tydligt utmärkt med fet eller stor stil.
Använd separata redskap vid hantering av den glutenfria maten för att minska risken för kontamination, använd även separata matfettspaket och matfettskniv.
I menyerna är de alternativ som är glutenfria märkta med GF.
Livsmedelsval
- Endast glutenfria livsmedel får användas.
- Naturligt glutenfria livsmedel är bland annat potatis, ris, majs, quinoa, hirs, bovete.
- När det gäller havre så är endast "ren havre" glutenfri, då den garanterat inte är kontaminerad av andra sädesslag.
- Glutenfri pasta, bröd och kakor.
- Produkter märkta ”Kan innehålla (spår av) vete eller gluten” får ingå i den glutenfria kosten. Analyser har visat att dessa produkter inte innehåller gluten över gränsvärdet.
- Vetestärkelse kan ingå i produkter som är märkta som glutenfria.
Förtydligande för vissa livsmedel och ingredienser
- Fruktdryck med havre.
- Tänk på att mängden havre i produkten samt mängden som konsumeras är avgörande.
- Rekommendationen är att vid regelbundet intag rekommenderas glutenfria sorter Enstaka, små intag av livsmedel baserade på vanlig havre kan ingå i en glutenfri kost. Proviva är analyserat och innehåller ej gluten. - Havrebaserade ersättningar för mejeriprodukter.
- Tänk på att mängden som konsumeras är avgörande. Maträtter med stor mängd havrebaserad produkt en högre risk för för stort glutenintag.
- Rekommendationen är att vid regelbundet intag välj glutenfria sorter. Enstaka, små intag av livsmedel baserade på vanlig havre kan ingå i en glutenfri kost. - Hel- och halvfabrikat.
- Kan innehålla gluten.
- Läs innehållsförteckningen. - Julmust.
- Vid innehåll av kornmalt eller malt kan slutprodukten innehålla mer än 20 milligram gluten per kilo.
- De flesta vanliga sorters julmust innehåller inte kornmalt eller malt och är glutenfria. - Kornmaltextrakt Maltextrakt (korn).
- Kan innehålla mer än 20 milligram gluten per kilo beroende på tillverkningsmetod. Livsmedel där kornmaltsextrakt ingår innehåller dock oftast mindre än 20 milligram gluten per kilo.
- Uteslut regelbundna och stora intag av livsmedel med kornmaltsextrakt med oklart innehåll av gluten. - Kryddblandningar, fonder, buljong och såser.
- Kan innehålla gluten. Glutamat och glutaminsyra är glutenfritt.
- Läs innehållsförteckningen. - Malt, kornmalt.
- Innehåller gluten, ska uteslutas. - Maltextrakt, maltarom.
- Är inte baserat på gluteninnehållande sädesslag.
- Kan ingå i glutenfri kost. - Sockerarter av vete.
- Till exempel glukossirap, fruktossirap, maltodextrin
- Kan ingå i glutenfri kost - Sojasås.
- Gluten från vete bryts ned vid fermentering
- Kan ingå i glutenfri kost - Vetestärkelse, glutenfri.
- Vetestärkelse i livsmedel märkta ”glutenfri” innehåller mindre än 20 milligram gluten per kilo.
- Kan ingå i glutenfri kost. - Vetestärkelse (utan glutenfri märkning).
- Kan innehålla mer än 20 milligram gluten per kilo.
- Livsmedel med vetestärkelse som inte är märkt ”glutenfri” ska uteslutas. - Öl.
- Innehåller gluten.
- Välj glutenfri öl.
Mellanmål
Bröd, kex, musli osv kan enkelt bytas ut mot glutenfria alternativ.
Se förslag i broschyren ”De viktiga mellanmålen” där det finns förslag för både näringsmässigt stabila patienter och för näringsmässigt sköra patienter, med eller utan diabetes.
Laktosfri kost (LF-kost)
Observera!
Ska inte förväxlas med mjölkproteinfri kost.
Avsedd för
Patienter med nedsatt förmåga att bryta ner laktos (mjölksocker).
Känsligheten för laktos är individuell vid laktosintolerans.
Beskrivning
Laktos (mjölksocker) finns i all mjölk.
Det är vanligt att vuxna som är laktosintoleranta kan få i sig 2–5 gram laktos per måltid, vilket gör att denna kost bör anpassas individuellt. En del tål konventionell fil och yoghurt som inte är laktosfria.
Förekomst av laktosintolerans är mer vanligt bland människor från Finland, medelhavsländerna samt de flesta länder i Afrika, Asien och Sydamerika än i Skandinavien.
I menyerna är de alternativ som är laktosfria märkta med LF.
Livsmedelval
- Laktosfria produkter får högst innehålla 0,01 gram laktos per 100 gram.
- All hårdost oavsett lagringstid går bra att servera.
- Laktosfri mjölk- fil- och yoghurt.
- Vegetariska produkter baserat på havre och soja.
- Vegetabiliskt matfett.
Mellanmål
Se förslag i broschyren ”De viktiga mellanmålen” där det finns förslag för både näringsmässigt stabila patienter och för näringsmässigt sköra patienter, med eller utan diabetes.
Mjölkproteinfri kost
Observera!
Ska inte förväxlas med laktosfri kost.
Avsedd för
Patienter som inte tål eller är allergisk mot proteinet i mjölk.
Beskrivning
Konsekvenserna av att inta mjölkprodukter kan för vissa vara direkt livshotande. Kosten ska inte jämföras med laktosfri kost.
Mjölkproteinallergi är mest vanlig hos små barn och växer oftast bort, men kan finnas kvar även i vuxen ålder.
Kosten innehåller inte mjölk eller mjölkprodukter i någon form.
Var noga med att läsa innehållsförteckningen på produkterna.
Beställs via Personlig kost.
Livsmedelval
- Vegetabiliska ”mjölkliknande ”produkter som är baserade på havre eller soja och som inte innehåller mjölk.
- Exempelvis havredryck, havregurt och soygurt.
- Många brödsorter är mjölkfria, men läs alltid på innehållsförteckningen.
- Vegetabiliskt matfett.
- Pålägg, exempelvis skinka, vegansk ost, ägg och marmelad.
- Mjölkfria modersmjölksersättningar.
Mellanmål
- Soy- eller havregurt med frukt eller bärpellets och flingor eller musli.
- Frukt.
- Fruktsoppor eller fruktkräm.
- Smörgås med vegetabiliskt matfett och pålägg utan mjölk.
Rådgör med din dietist.
Ord i innehållsförteckningen som betyder att produkten innehåller mjölk
- Get- och fårmjölk, samt produkter av dessa
- Grädde, gräddfil, creme fraiche
- Gräddpulver
- Kasein, natriumkaseinat
- Keso, Kesella, kvarg
- Laktos (mjölksocker)
- Låglaktos- och laktosfria produkter
- Margarin, smör
- Mesost, messmör
- Mjölk, kärnmjölk, filmjölk, yoghurt
- Mjölkprotein, mjölkalbumin
- Ost
- Skummjölkspulver, mjölkpulver, torrmjölk
- Vassle, vassleprotein
Livsmedel att se upp med
- Buljongextrakt, buljongfonder
- Chips och snacks med smaksättning,
- Chokladpulver
- Fromage
- Kryddblandningar
- Lättmajonnäs
- Maränger, kokosbollar
- Näringsdrycker (även klara)
- Riskakor
- Salladdressingar
- Sås och soppulver
Mag- och tarmkost
Avsedd för
Patienter som av någon anledning har problem i mage- och tarm, exempelvis inflammatorisk tarmsjukdom, stomier eller förträngningar i mag- och tarmkanalen.
Beskrivning
Maten ska kunna tryckas genom en sil eller mosas med en gaffel. Maten ska vara lätt att tugga.
Maten får inte innehålla hårda bitar, skal och trådiga livsmedel som kan fastna i en stomi.
Frukost beställs från ordinarie meny.
Patienten är ofta i riskzonen för undernäring och behöver därför alltid minst 3 energi- och proteinrika mellanmål och ofta även näringsdryck för att tillgodose hela näringsbehovet.
De maträtter som är anpassade enligt beskrivningen är märkta med "MT" på de ordinarie menyerna.
Livsmedelval
Maträtterna får inte innehålla:
- Skal på exempelvis frukt, tomat (finkrossade eller puré går bra) eller gurka.
- Trådiga grönsaker och frukt, exempelvis sparris, bönor, stjälken på broccoli, spenat, vindruvor, apelsin, mandarin, ananas.
- Bladgrönsaker.
- Stora bitar av lök och annat som är svårtuggat och kan fastna i exempelvis en stomi.
- Rivna morötter.
- Pizzasallad.
Lämpliga råvaror är kokt eller ugnsbakad färs och fisk.
Maträtterna bör innehålla välkokta grönsaker och rotfrukter.
Mellanmål
Rådgör med avdelningens dietist.
Se förslag i broschyren ”De viktiga mellanmålen” där det finns förslag för både näringsmässigt stabila patienter och för näringsmässigt sköra patienter, med eller utan diabetes.
Vegankost
Avsedd för
Personer som föredrar vegansk mat av olika anledningar. En del väljer det av miljöskäl eller hälsoskäl, andra av etiska eller religiösa skäl och en del för att de tycker det är godare.
Beskrivning
I matlagningen används enbart vegetabiliska livsmedel. Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter utesluts helt.
Patienter som löper risk för undernäring krävs extra stort fokus på energi- och proteinrika mellanmål.
Beställs via personlig kost.
Livsmedelsval
- Vegetabiliska livsmedel.
- Vegetabiliskt matfett.
- Havre- och sojaprodukter, välj berikade sorter.
- Mjölkfritt bröd.
- Baljväxter, tofu, ärt- och sojafärs för att tillgodose protein.
Mellanmål
- Havre- eller sojagurt.
- Smörgås med vegetabiliskt matfett och vegansk ost.
- Frukt.
Fettreducerad kost
Avsedd för
Patienter som ordinerats fettreducerad kost på grund av sjukdomstillstånd bland annat vid Crohns sjukdom, operation av tarm eller bukspottkörtel eller strålbehandling av tarm.
Observera! Denna kost ska inte användas i syfte att gå ner i vikt.
Patienter som ordinerats denna kost ska alltid få information av dietist.
Beskrivning
Kosten innehåller max 40 gram fett per dag. Frukost, lunch och middag innehåller max 15 gram fett per måltid.
För att få tillräcklig energimängd måste andelen kolhydrater öka. För att undvika viktnedgång är detta av stor betydelse. Den ”förlorade” energin från fettet ersätts med energi från kolhydrater som finns i bröd, pasta, ris, rotfrukter och frukt. Även sockerrika livsmedel kan behöva ingå för att täcka energibehovet. Grönsaker och bär bör inte ta för stor plats i kosten då dessa ej innehåller energi i betydande mängd.
Beställs via Personlig kost.
Livsmedelval
- Magra fisk- och köttsorter.
- Lättmjölk, lättyoghurt och keso max 4 procent.
- Magra pålägg, exempelvis skinka, mager ost max 17 procent fett, mager mjukost.
- Marmelad, messmör.
- Använd inget fett på brödet.
- Pasta, ris, potatis, rotfrukter.
- Frukt och bär, både färska och torkade.
- Söta måltidsdrycker och lättmjölk.
Mellanmål
- Skorpa, hårt bröd eller mjuk smörgås, med pålägg enligt ovan.
- Fettreducerat kosttillägg
- Fruktsoppor
- Kräm
Be avdelningens dietist om förslag.
Undvik | Använd istället |
---|---|
Feta kött- och charkprodukter | Magra fisk- och köttsorter |
Standardmjölksprodukter, grädde, creme fraiche | Lättmjölksprodukter, lättfil, lättyoghurt |
Margarin på brödet | Inget matfett på brödet |
Hårdost med mer än 17 procent fett och dessertost | Magra pålägg; skinka, mager ost, mager mjukost |
Feta desserter och bakverk | Fettfria och magra desserter och bakverk |
Proteinreducerad kost
Ska ordineras av behandlande nefrolog.
Avsedd för
Patienter med:
- kronisk njursvikt utan dialys.
- symtom på urinförgiftning (uremi).
Patienter som ordinerats denna kost ska alltid få information av dietist.
Beskrivning
Maten planeras så att dagsintaget av protein blir cirka 0,6 gram per kilo och dygn.
För att hålla den låga proteinnivån måste serveringsmängder i huvudmål och mellanmål vara kontrollerade.
Alla måltider ska vara reducerade på protein. Eftersom intaget av protein minskar måste intaget av fett och kolhydrater öka, annars bryter kroppen ner sina egna muskler för att få energi.
Vid planering av proteinreducerad kost utgår vi från ordinarie meny och plockar ut lämpliga rätter där den proteinrika delen är cirka hälften så stor som en normalportion.
Beställs via Personlig kost.
Livsmedelval
- Begränsa proteinrika livsmedel som kött, fågel, fisk, chark- och mejeriprodukter.
- Begränsa även mängden bönor, linser och ärtor av olika slag.
- Energibehovet tillgodoses i huvudsak från fett och kolhydrater. Välj fett av god kvalité.
- Kolhydratrika livsmedel som ris pasta, bröd, grönsaker, rotfrukter, bär, konserverad frukt. Marmelad, sylt och honung.
- Klick margarin på varma grönsaker, oljedressing till sallad. Majonnäs.
- Söta måltidsdrycker, svagdricka, lättöl, te med honung.
Mellanmål
- Frukt (äpple och päron är att föredra), bär, konserverad frukt med vispad grädde.
- Fruktsoppor, frukt-och bärkrämer, nyponsoppa, blåbärssoppa. I stället för mjölk, späd grädde med vatten.
- Smörgåsrån eller skorpa, exempelvis Mariekex med matfett och eller marmelad, sylt. Vetebröd.
- Vid behov komplettera med energirika, proteinlåga kosttillägg för att uppnå önskvärt energiintag.
Be avdelningens dietist om förslag.
Personlig kost brickmåltid
Har patienten behov av särskild mat av medicinska skäl kan patienten i vissa fall erbjudas detta.
Utgå alltid från de ordinarie rätterna på menyerna när måltidsbeställning tas hos patient. Patienten kanske inte är sugen på det som finns på menyn, gör då ändå ett försök att uppmuntra patienten till att våga prova någon av rätterna.
I andra hand kan ni försöka hitta en ny kombination av de ordinarie rätterna, till exempel kycklinggryta och ris (i stället för kycklinggryta med spaghetti) eller köttbullar med spaghetti (istället för köttbullar, sås och potatis). Då erbjuder ni utifrån de maträttsvalen som redan finns tillagade i köket och kan således lättare ställas i ordning.
Använd kosttyps-fliken ”personlig” i orderbilden i kostdatasystemet Matilda och kommentarsfältet. Här anger ni även ifall portionsstorleken ska anpassas.
Vid frågor ring köket på telefonnummer 010-831 50 69
Kost- och vätskeregistreringslista
Listan är framtagen av Region Värmlands dietister.
Recept och mellanmålstips
Våra recept och mellanmålstips ligger i en egen receptpärm. Det gör att det blir enkelt att skriva ut recepten vid behov.
Integrerade måltider på sjukhus
Ta del av en knappt 12 minuter lång film om integrerade sjukhusmåltider. Med integrerade sjukhusmåltider menas att dygnets alla måltider är en naturlig del av vården.
Filmen vänder sig till dig som arbetar på en vårdavdelning.
Testa dina kunskaper
Se filmen via Lärtorget och svara rätt på frågorna. Gör så här:
- Klicka på den nedersta knappen "Publika kurskatalogen" hos Lärtorget, Region Stockholm.
Lärtorget (sll.se) - Sök på "måltider" för att hitta filmen.
Filmen är gjort av Best Service, ett nätverk för serviceorganisationerna inom den svenska hälso- och sjukvården. Alla Sveriges regioner deltar i nätverket.
Trivsamma måltider på sjukhus
Ta del av en drygt 11 minuter lång film om hur du kan skapa en trivsam måltidsmiljö för patienten.
Filmen vänder sig till dig som arbetar på en vårdavdelning.
Testa dina kunskaper
Se filmen via Lärtorget och svara rätt på frågorna. Gör så här:
- Klicka på den nedersta knappen "Publika kurskatalogen" hos Lärtorget, Region Stockholm.
Lärtorget (sll.se) - Sök på "måltider" för att hitta filmen.
Filmen är gjort av Best Service, ett nätverk för serviceorganisationerna inom den svenska hälso- och sjukvården. Alla Sveriges regioner deltar i nätverket.
Goda måltider på sjukhus
Ta del av en knappt 11 minuter lång film om goda måltider. Att en måltid smakar gott är en grundförutsättning för att maten ska ätas upp och göra nytta för patienten.
Filmen vänder sig till dig som arbetar på en vårdavdelning eller i ett kök.
Testa dina kunskaper
Se filmen via Lärtorget och svara rätt på frågorna. Gör så här:
- Klicka på den nedersta knappen "Publika kurskatalogen" hos Lärtorget, Region Stockholm.
Lärtorget (sll.se) - Sök på "måltider" för att hitta filmen.
Filmen är gjort av Best Service, ett nätverk för serviceorganisationerna inom den svenska hälso- och sjukvården. Alla Sveriges regioner deltar i nätverket.