Till startsidan
Start /Råd om munhälsa /Munhälsa för vuxna /Bettskena - för dig som gnisslar

Bettskena - för dig som gnisslar

Brukar du ofta vakna med huvudvärk eller av att känna dig öm i käkarna? Medan du sov kan du i så fall vara en av många som gnisslar tänder. En bettskena lättar på trycket och kan få värken att försvinna.

vuxen patient i behandlingsstol

Varför gnisslar jag tänder?

Orsakerna till att du gnisslar eller pressar tänderna kan vara många. Stress kan göra att du kan pressar tänderna mer än vanligt och får spänningshuvudvärk. Men det behöver inte vara stressrelaterat. Det kan också bero på att du inte har ett idealbett, vilket få av oss har. I ett ideallbett har alla tänderna perfekt kontakt med varandra. I ett mindre idealiskt bett möts inte käkarna fullt ut, vilket i vissa fall kan orsaka tandgnissling.

Det är inte säkert att du märker något

Men alla får inte huvudvärk av att gnissla eller pressa tänder. Men du behöver inte vara orolig. Under tandvårdsbesök upptäcker vi i så fall att du har hårt slitna tandytor som en följd av att du gnisslat eller pressat tänder under en tid.

Bettskena kan hjälpa dig

En bettskena hindrar dig inte från att pressa eller gnissla, men lättar på trycket i käkarna och muskler. Det gör ofta att värken och slitaget på tänderna minskar. Skenan är framställd med stor precision för att passa just ditt bett. Vanligtvis ska skenan bara sitta på när du sover. När du tar av sig skenan kan bettet kännas lite konstigt. Det är fullt normalt och beror på att tuggmusklerna slappnat av, vilket gör att käkarna möts i ett nytt läge.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?