Till startsidan
Start /Råd om munhälsa /Munhälsa för vuxna /För dig som behöver rotfyllning

För dig som behöver rotfyllning

Inuti varje tand finns tandpulpan, en vävnad bestående av blodkärl och nerver. Har du hål i tänderna, djupa fyllningar, fått någon spricka/fraktur eller ett slag mot någon tand kan pulpan skadas och en rotfyllning behövas.

tandvårdspersonal utför behandling

Varför behövs rotfyllning?

Den vanligaste orsaken till att pulpan skadas och att rotfyllning behövs är att bakterier från ett hål i tanden infekterat pulpan. Pulpskadan kan också bero på att du fått ett slag mot tanden, djupa fyllningar eller på grund av en spricka/fraktur. En rotfyllning kan också behöva göras om du ska få en krona eller bro insatt och om tanden som ska vara ett stöd för din krona eller bro är skadad. Det kan också hända att det tränger in bakterier i en tidigare rotfylld tand. Ett sådant läckage gör att tanden kan behöva rotfyllas på nytt. 

Kommer det att hjälpa?

Möjligheten till att läka en tand genom rotfyllning är oftast mycket god. En rotfylld tand är dock något skörare och kan upplevas som något mer stum när du tuggar. Att behandlingen genomförs är dock mycket viktigt. Annars riskerar skadan att bli större och även sprida sig till omgivande käkben.

Gör det ont?

Själva behandlingen är oftast smärtfri. Vid behov får du givetvis bedövning. Efter behandlingen kan tanden vara lite öm, i normala fall släpper det av sig självt efter några dagar. Om tanden fortsätter att vara öm flera dagar efter behandlingen bör du kontakta din tandläkare.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?