Till startsidan

Håll tänderna rena

För att hålla tänderna rena och friska behöver du dagligen få bort bakterier som bildats i munnen. Det gör du genom att sköta dina tänder med tandborste och andra hjälpmedel.

man använder tandtråd

Rengör tänderna varje dag

För att minska risken för frätskador och hål är det viktigt att borsta tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen. Men det kan vara svårt att få rent mellan tänderna med tandborsten. Då kan du ta hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Tandtråd

Tandtråd är bra att använda där tänderna sitter tätt. Det finns många olika typer av tandtråd: flata, runda, vaxade och ovaxade. Det är ofta en fråga om smaksak om vad du tycker fungerar bäst. Prova dig fram och fråga gärna oss i samband med dina besök. En tandtrådshållare, som gör att du slipper hålla tråden direkt i handen, kan dock vara att föredra.

Så gör du

Sätt försiktigt in tråden mellan tanden och låt den sakta åka upp och ner längs den ena tanden. Gör om proceduren, fast nu drar du upp och ner tandtråden granntanden i samma mellanrum. Gör så mellan alla tänder. Och glöm inte tänderna långt bak!

Tandstickor

Har du något större mellanrum mellan tänderna är tandstickor ett bra alteranativ. Tandstickor finns i både trä och plast och i olika tjocklek. Fråga gärna oss vilken typ som passar just dig bäst. Tandstickor ska inte förväxlas med tandpetare på restauranger som du endast använder för att ta bort matrester.

Så gör du

Sätt försiktigt in tandstickan mellan två tänder med den platta sidan nedåt. Dra sakta tandstickan fram och tillbaka ett par gånger. Gör så mellan de tänder där mellanrumet är tillräckligt. Tryck inte in en tandsticka om det verkar trångt.

Mellanrumsborstar

En mellanrumsborste passar bra om du inte har alltför tätt mellan tänderna eller har en tandbrygga. Borstarna finns i olika storlekar, fråga gärna oss om vilken som passar dig bäst. Du använder en mellanrumsborste på ett liknande sätt som en tandsticka (se ovan).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?