Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Läkemedelsnytt vecka 40 2024
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt vecka 40 2024

Information från läkemedelscentrum.

Ny behandlingsrekommendation för faryngotonsillit

I slutet av augusti publicerade Läkemedelsverket en ny behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, halsfluss. Vid antibiotikabehandling av patienter över sex år utan underliggande sjukdom rekommenderas nu i första hand fenoximetylpenicillin (penicillin V) i fem dagar med fyrdos eller tio dagar med tredos. Till övriga patienter rekommenderas fortsatt tio dagars behandling. Ordinationsmallarna i Cosmic är uppdaterade i enlighet med de nya rekommendationerna.

De fullständiga rekommendationerna hittar du på Läkemedelsverkets hemsida. Där kommer det också att finnas en inspelning från de webbinarier som myndigheten anordnat under september.

Läkemedel vid faryngotonsillit – behandlings­rekommendation (lakemedelsverket.se)

Nytt om receptförskrivning till patienter med UT-kort

EU tog i juni 2024 beslut om att förlänga massflyktsdirektivet. Man beräknar att cirka 26 400 personer med uppehållstillstånd i minst 2 år kan folkbokföra sig hos Skatteverket innan 1 november.​ Det påverkar hur du ska förskriva recept till dessa patienter.

Asylsökande med UT-kort (uppehållstillståndskort) lyder under LMA (lagen om mottagning av asylsökande). Patienterna betalar en fastställd egenavgift för receptförskrivna läkemedel. ​Resterande läkemedelskostnad skickar apoteket faktura på till Migrationsverket.​ Vid receptförskrivning gäller följande:

  • Förskriv med patientens födelsedatum/reservnummer, utan förmån.
  • Skicka e-recept till ett specifikt apotek​ efter att du har stämt av med patienten.

​När en asylsökande patient med UT-kort har blivit folkbokförd, får hen ett fullständigt personnummer och omfattas då inte längre av LMA​. De patienterna betalar sina receptförskrivna läkemedel själva. Vid receptförskrivning gäller följande:

  • Förskriv e-recept via patientens nya personnummer​, med vanlig förmån (samma som för medborgare i Sverige).

Observera att berörda patienter kan ha kvar sitt UT-kort som id-handling, trots att LMA inte längre gäller för dem​. Som förskrivare måste du därför aktivt fråga om patienten har fått ett personnummer (blivit folkbokförd) ​för att göra en korrekt förskrivning. ​

Källor

Arbetssätt i Cosmic och Pascal

För patienter som har dosdispenserade läkemedel ska läkemedelslistan vara aktuell i både Cosmic och Pascal. I praktiken innebär det att listorna ska stämma överens avseende receptförskrivna läkemedel. Läkemedel som patienten är ordinerad och som rekvireras till vårdenheten ska inte föras in i Pascal.

För att tydliggöra arbetssättet i både Cosmic och Pascal finns nu en ny rutin.

Hantering av läkemedelslista för patient med dosdispenserade läkemedel - RUT 28450 (rutin i Vida, internt nätverk)

I rutinen tydliggörs att förskrivning för en patient med dosdispenserade läkemedel ska göras i Pascal, men att läkemedlet även ska ordineras i Cosmic. Fliken dosförskrivningar i Cosmic kan användas som stöd.

Alla patienter ska få med sig en utskriven läkemedelslista från Cosmic efter ett vårdbesök där läkemedel har varit relevant för kontakten. Även för patienter med dosdispenserade läkemedel skrivs läkemedelslistan ut via Cosmic, men först efter att den stämts av mot Pascal. Pascal är enbart en lista över aktuella recept - inte en förteckning över patientens samtliga ordinerade läkemedel eller en journalhandling.

Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.

Uppdaterade restmeddelande

  • Adrenalin inj-vätska, lösning
  • Lasix Retard depotkapsel
  • Salbutamol lösning för nebulisator

Mer information om restnoteringar finns på sidan
Restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats