Till startsidan

Folkhälsopris

Flicka som springer med hund och ett par som cyklar

Region Värmland vill premiera en organisation som gjort en särskild insats för att förbättra folkhälsan i Värmland. Folkhälsopriset 2022 delas ut under folkhälsoveckan.

Folkhälsopris till Världen i Värmland

Folkhälsopriset 2022 gick till organisationen Världen i Värmland. Läs mer här.

Från och med 2022 delar Region Värmland varje år ut ett folkhälsopris till en värmländsk organisation inom idéburen sektor, kultursektorn eller en näringsidkare. Pristagaren, som premieras med 100 000 kronor, ska ha gjort en insats av särskild betydelse för folkhälsan i Värmland. Insatsen ska bidra till en förstärkt, god och jämlik hälsa i den värmländska befolkningen.

Nomineringsperioden är 1 december 2021–31 januari 2022. Priset delas ut 6 april 2022.

De kan nomineras

Organisationen som nomineras ska tillhöra idéburen sektor, kultursektorn eller vara en näringsidkare. En insats som varit av särskild betydelse ska framhävas vid nomineringen. Det kan vara en ny eller tillfällig insats som införts eller genomförts, till exempel en aktivitet, rutinändring, tjänst, hjälpmedel eller opinionsbildning.

Ett krav är att insatsen ska bidra till en förstärkt, god och jämlik hälsa i Värmland. Här kan du läsa om God och jämlik hälsa.

Du kan i nomineringen nämna en specifik person eller personer som särskilt bidragit. Vid eventuell vinst kommer dock prispengarna gå till organisationen personerna tillhör.

De kriterier som används när bidragen behandlas är:

  • Nytänkande
  • Inspirerande
  • Förändrade eller nya arbetssätt.
  • Bidrar till ny kunskap
  • Samverkan med en annan/andra aktörer

Så nominerar du

Nomineringstiden för Folkhälsopriset 2022 är slut.

Efter nomineringen

Efter nomineringen kontaktas organisationen i fråga för fortsatt process. Går bidraget vidare till nästa steg blir en representant eller representanter för organisationen kontaktad igen för vidare dialog.

Så utses pristagaren

En beredningsgrupp behandlar inkomna nomineringar och utser fem bidrag som går vidare till juryn.

Juryn utgörs av arbetsutskottet för kultur- och bildningsnämnden i Region Värmland.

Så premieras pristagaren

Pristagaren premieras med 100 000 kronor att använda i organisationens verksamhet. Utöver prispengar får organisationen ära och publicitet samt ett diplom med motivering.

Datum att ha koll på

Nomineringsperiod: 1 december 2021–31 januari 2022.
Mottagare av pris utses: Mars 2022
Prisceremoni: 6 april 2022

Prisceremonin

Folkhälsopriset delas ut under regionfullmäktiges möte onsdag 6 oktober. Mer information om regionfullmäktige finns här.

Skriv ut sidan

Om du vill sprida informationen till personer som inte har tillgång till webben kan du klicka på Skriv ut längst ner på denna sida.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats

Till toppen