För att vård och stöd ska kunna samordnas utifrån individens behov och resurser behöver vi arbeta mer tillsammans, som ett gemensamt system, inte som enskilda enheter, verksamheter och organisationer.
Nu startar ett mobilt närvårdsteam för vårdcentralsområde östra Värmland med utgångspunkt i Kristinehamn. Teamet ger multisjuka patienter möjlighet till mer avancerad vård i hemmet som en del i vårdens utveckling. – Vården sker närmare patienten utifrån individuella behov, säger Ingela Agnarsson, verksamhetschef.
Närvårdsteam med utgångspunkt i Kristinehamn
Ett mobilt närvårdsteam i Säffle ger möjlighet till mer vård i hemmet för personer med bland annat hjärtsvikt och kronisk lungsjukdom. Satsningen syftar till att skapa färre inläggningar i slutenvård och är en del i omställningen till nära vård.
I oktober 2023 öppnade seniormottagningen i Hagfors Ekshärad. Via seniormottagningen får äldre personer en trygg och enkel väg in i vården. Genom ökad samverkan och tvärprofessionellt arbete förbättrar mottagningen vården av äldre i Hagfors.
Seniormottagningen i Hagfors Ekshärad
Forshaga kommun har lanserat en ny modell för prao i grundskolan. I den nya modellen samverkar hela kommunen tillsammans för att utbilda eleverna om arbetsliv och arbetsmarknad.
I norra Värmland har en ny styrgrupp startat. Den heter ”Nära vård kräver nära samverkan”.
På Vårdcentralen Hagfors Ekhärad har man jobbat i nära-vård-anda länge, och att begreppet nu blivit etablerat upplevs som en bekräftelse.
Så gör arbetet skillnad för patienterna
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun berättar om hur Hagfors kommun jobbar tillsammans med andra organisationer och verksamheter över organisationsgränser för att ta fram en handlingsplan för suicidförebyggande arbete.
En ökad samverkan mellan enheter och organisationer i norra Värmland ger positiva effekter, både för invånarna och för personalen. Här resonerar representanter från region och kommun om fördelarna med samverkan.