Collegeåret

Collegeåret är ett förberedande år innan du börjar studera på högskolenivå. Du kan komplettera enstaka behörigheter som är nödvändiga för högre studier. Du kan också fräscha upp gamla kunskaper.

Person sitter i en fåtölj i ett bibliotek och läser en bok

Collegeåret är en möjlighet att testa och se vad högskolestudier innebär och om det passar just dig. Collegeåret är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmlands folkhögskolor, samt vissa kommuners vuxenutbildningar.

Kursen kombinerar studier av gymnasiegemensamma ämnen på en folkhögskola med högskolestudier. Under året läser du 50 procent vid folkhögskolan parallellt med 50 procent vid Karlstads universitet.

På folkhögskolan kompletterar eller repeterar du de gymnasiegemensamma ämnena du behöver eller är intresserad av.

För dig som vill studera vidare efter collegeåret

Karlstad Universitet reserverar ett antal utbildningsplatser på program och kurser för de som fullföljt collegeåret med godkänt resultat, under förutsättning att du har grundläggande behörighet till högre studier från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller folkhögskola.

Grundläggande behörighet på folkhögskola uppnås när du har avklarat ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och studerat minst ett år heltid på vår Allmänna kurs som även berättigar till studieomdöme.

För dig som saknar behörighet till högre studier

Viktigt att känna till är att Collegeåret inte berättigar till studieomdöme och ger därmed inte heller grundläggande behörighet till högre studier. Om grundläggande behörighet saknas rekommenderas minst ett års studier på Allmän kurs innan Collegeåret.

 

Delkurser på universitetet

  • Akademiskt skrivande (7,5 hp)
  • Vetenskapsteori (7,5 hp)
  • Kulturstudier (7,5 hp)
  • Självständigt arbete (7,5 hp)

Läs mer om högskolestudierna på KAU:s webbplats.

Karlstads universitet

Marie Björk

Telefon: 054-700 22 61
E-post: marie.bjork@kau.se

Stöllet

Pär- Eric Thörnquist

Telefon: 010-8331213

par-eric.thornquist@regionvarmland.se

Sunne

Ninnie Eråker

Telefon: 010-8331756

ninnie.eraker@regionvarmland.se

Hagfors

Liz Persson

Telefon: 010-8331211

liz.persson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen