Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Ny lag om gränsöverskridande utbyte av data har trätt i kraft
Kablar.

Ny lag om gränsöverskridande utbyte av data har trätt i kraft

Den 11:e april trädde förordningen om ett interoperabelt Europa i kraft. Med interoperabilitet menas förmågan hos datasystem att fungera tillsammans och kunna kommunicera med varandra.

Syftet med den nya förordningen är att förenkla utbytet av information och delningen av tjänster över nationsgränserna. Förordningen innehåller bestämmelser om hur länderna ska organisera sitt arbete för att skapa ett mer sammanhållande system av lösningar kring interoperabilitet. För kommuner och regioner innebär den nya förordningen delvis att man kommer att behöva se över sina digitala lösningar.

Uppnå EU:s digitala decennium

Enligt kommissionen ska den nya förordningen underlätta gränsöverskridande datautbyte och bidra till att accelerera den offentliga sektorns digitala omställning. Vidare menar kommissionen att förordningen spelar en viktig roll för att uppnå målen i EU:s digitala decennium, som är EU:s policyprogram för den digitala omställningen. Ett av programmets mål är att 100% av den offentliga sektorns tjänster ska finnas tillgängliga online tills år 2030.

Kommissionen menar att även medborgare och företag kommer dra nytta av den nya förordningen när det gäller användningen av gränsöverskridande utbyte av tjänster. Några exempel på tjänster är ett ömsesidigt erkännande av akademiska examina, tillgång till andra medlemsländers hälsodata och utbyte av information gällande digitala körkort.

Några av åtgärderna som förordningen innehåller är:

  • Upprättandet av ett samarbetsramverk för att samla aktörer inom digitalisering från medlemsländerna på alla nivåer av styrning.
  • Införandet av ett obligatoriskt bedömningssystem som ska hjälpa aktörer inom den offentliga sektorn att bedöma i vilka sektorer det behöver göras insatser i.
  • Upprättandet av en portal där offentliga aktörer kan ta del av smarta lösningar inom interoperabilitet från deras europeiska motparter.

Påverkan på regioner och kommuner

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) menar att den nya lagen kommer att innebära två större förändringar för kommuner och regioner. För det första kommer kommunala och regionala aktörer behöva genomföra en interoperabilitetsbedömning, vilket innebär att digitala lösningar bedöms enligt ramverkets riktlinjer. För det andra ska lösningarna göras tillgängliga i en europeisk portal (som ännu inte är utvecklad) för att kunna användas av andra offentliga aktörer inom EU.

Den nya förordningen och dess konsekvenser ligger i linje med Region Värmlands smarta specialiseringsstrategi, där ”Digital hälsoinnovation” är ett av fokusområdena. Avsikten med fokusområdet är att främja utvecklingen av säkra och effektiva hälsotjänster samt driva på den digitala omställningen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?