Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Eva Thorstensson är Årets Värmlandsförfattare

Eva Thorstensson är Årets Värmlandsförfattare. Fotograf: Aase Marie Dahle

Eva Thorstensson är Årets Värmlandsförfattare

Årets Värmlandsförfattare är Eva Thorstensson från Arvika.

Eva Thorstensson blev överväldigad och glad över samtalet från Region Värmland.

– Jag uppskattar mycket motiveringen där det står att jag får priset för hela mitt författarskap. Det värmer extra mycket.

Eva Thorstensson och litteraturstipendiaterna Eneida Grenegård och Jenny Küttim tog emot priserna på Värmlands bokfestival idag. Kultur- bildningsnämndens ordförande Sofia Magnusson (S) och enhetschef Oda Larsson höll i priscermonin.

Region Värmland har stött Demokratiprojekt Inte glömma, inte minnas

Demokratiprojektet och teaterföreställningen Inte glömma, inte minnas har fått stor uppmärksamhet det senaste halvåret. Den bygger på Evas bok med samma namn och handlar om Flora Gladh, en av Förintelsens överlevande, och hennes smärtsamma bilder från tiden i Auschwitz. Boken kom ut först 1999 och i nyutgåva 2015. Den senare innehåller också dikten Damaskus, skriven av en journalist från Syrien. Eva poängterar att hon berättar om enskilda personers upplevelser, det är inga politiska inlagor.

– Region Värmland och tio kommuner har stöttat Demokratiprojektet som nu spelats upp för bland annat 2500 elever runt om i Värmland. Jag har tillsammans med studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet tagit fram en handledning för lärarna att användas i undervisningen i samband med föreställningen.

Ett år med Liv gjorde oväntat dundersuccé

Eva debuterade med boken Ett år med Liv 1984. Den handlar om den första och osäkra tiden i hennes dotter Livs liv. Hon föddes 6 veckor för tidigt och svävade länge mellan liv och död. Eva skrev för att bearbeta allt det jobbiga. Hur ska man våga knyta an till ett barn som man inte vet om det överlever? Det skrivna var egentligen enbart tänkt för henne själv men hon tog med sig texterna till kuratorn på kvinnokliniken. Hon blev överväldigad och ville använda Evas texter i utbildningssyfte. Landstingets dåvarande informationschef Anders Ajaxson läste och blev imponerad. Tillsammans kontaktade de författaren och förläggaren Bengt Berg och boken blev utgiven på förlaget Rallarros.

– Det blev dundersuccé. Jag var knockad och chockad! Det kom journalister från när och fjärran och var nyfikna på min bok. Jag hade lyckats att fånga frågor och känslor som många hade men som vi då inte var så öppna med och mitt uttryckssätt gick hem.

De flesta av Evas böcker är skrivna på vers, precis som Marit Kaplas bok om Osebol. Hon har också skrivit två romaner.

Saknade en vägvisare

Eva kommer från ett arbetarhem och det fanns inte i hennes värld att hon skulle kunna bidra med något kulturellt.

– Mamma läste mycket men i övrigt fanns inga referenser. Jag kommer ihåg att jag, när jag var 11 år, skrev en dikt om det hemska med sländan som bara lever en dag. Fotografering var också något jag tyckte om och ville utveckla. Det fanns nog ständigt en längtan till att hitta vägen. Men jag saknade en vägvisare.

Syokonsulenten på dåvarande högskolan i Karlstad kände till Evas debutbok och tipset blev kulturvetarlinjen. Under några kortare perioder har hon kunnat ägna sig helt åt sitt skrivande men annars har det skett på fritiden vid sidan av jobb, bland annat inom LSS och några år som radioreporter på Sveriges Radio, P4 Värmland.

Eneida Grenegråd och Jenny Küttim är årets litteraturstipendiater

Årets litteraturstipendiater är Eneida Grenegård för boken Kohjärta, dikter och bilder som visar hennes kärlek till kor. Jenny Küttim får stipendiet för boken Sanningsbärarna som handlar om hennes uppväxt inom Jehovas vittne.

Se samtliga motiveringar:

Årets Värmlandsförfattare
Årets litteraturstipendiater

 

Bibliografi Eva Thorstensson

 • Ett år med Liv 1984
 • Utmaning 1989
 • Jag sålde inte mitt liv 1996
 • Inte glömma, inte minnas 1999
 • Så föds indianen på nytt 2005
 • Klockorna borde ha stannat 2006 (Roman)
 • Ett år med Liv, en mammas betraktelse nu och då 2010
 • Inte glömma, inte minnas 2015
 • Jag är inte ensam, det ser bara så ut 2015, (Roman)

  Länk till Eva Thorstenssons webbsida


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?