Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Dans / För dig som dansare / Värmlands Unga Danskompani

Värmlands Unga Danskompani

Sedan hösten 2023 har Region Värmland ett danskompani för unga dansare. Värmlands Unga Danskompani är ett 1-årigt mentorsprogram för 8-10 dansare mellan 18-26 år initierat av dansutvecklingen på Region Värmlands kulturavdelning.

Vad är Värmlands Unga Danskompani?

Värmlands Unga Danskompani erbjuder ett 1-årigt kostnadsfritt mentorprogram fyllt av dans- och koreografiarbete tillsammans med en etablerad koreograf. Ett år då du tillsammans med andra unga dansare får möjlighet att prova det professionella danslivet. Ett kreativt år av lärande, skapande, coachning och föreställningar som är en del av Region Värmlands talangutveckling för unga dansare.

Året är indelat i fem intensiva perioder med sammanlagt 25 heldagar som inkluderar 21 dagar med repetitionsarbete samt fyra avslutande dagar med föreställningar. Region Värmland står för arvoden till dansarna under föreställningsperioden samt eventuella resor och boende.

Det kommer även ges möjlighet att träffa och ta klass/workshops med redan etablerade dansare i regionen samt ta del av erbjudanden om scenkonstföreställningar. Region Värmland har kurser i bland annat marknadsföring och hur en söker projektbidrag som du som dansare får möjlighet att ta del av.

Datum

Våren 2024

  • 21-23 mars
  • 11-13 april
  • 7-9 juni
  • 1-5, 9-13 juli

Koreograf

Koreograf och mentor för kompaniet under året är Carl Olof Berg.

Carl Olof Berg är en etablerad koreograf och regissör med bred erfarenhet inom dans, teater och performance. Han är senast aktuell med verket ”Astronaut" för Göteborgs Operans Danskompani och har ett femårigt uppdrag för Folkteatern Gävleborg. Hans visuella föreställningar möter ofta publiken på annorlunda platser som i privata hem, omklädningsrum och klassrum men även i black box och på traditionella scener. Med humor, intimitet och ögonkontakt undersöker hans koreografier samhällets förväntningar på våra kroppar och perspektiv på identitet. Carl Olof är född och uppvuxen i Karlstad och har idag sin bas i Stockholm. Han har en master i koreografi från Stockholms Konstnärliga Högskola och 2022 erhöll han Region Värmlands Frödingstipendium.

Carl Olof Berg poserar framför en betongvägg

Carl Olof Berg (carlolofberg.com) är koreograf och mentor. Foto: Jonas Ekströmer

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?