Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Rapport om sammanhållningspolitikens framtid
Någon som ritar.

Rapport om sammanhållningspolitikens framtid

Den 20:e februari lade den oberoende högnivågruppen av experter, tillsatt av EU-kommissionär Ferreira, fram sin rapport om sammanhållningspolitikens framtid.

Sammanhållningspolitiken (SHP) är EU:s viktigaste investeringsverktyg för att skapa tillväxt och sysselsättning lokalt och regionalt i Europa. Rapporten ger rekommendationer om hur den kan förbättras inför nästa programperiod.

Rekommendationer från högnivågruppen

Högnivågruppen, som är oberoende från kommissionen, skapades för att utvärdera SHP och ta fram underlag som kommissionen kan använda för att förbättra framtida SHP. Gruppen består av specialister från akademin, nationella, regionala och lokala politiker samt representanter från näringslivet och civilsamhället.

Syftet med rapporten är att besvara frågor om varför SHP är vital för Europas framtid, vad SHP gör och vad den borde göra, samt hur SHP kan optimeras. På det stora hela ämnar rapporten att identifiera förbättringsområden inom SHP och ge konkreta rekommendationer om hur man kan gå tillväga för att förbättra den. Rapporten rekommenderar bland annat att SHP bör:

  • Utnyttja lokal kapacitet för att utveckla framtida möjligheter för en hållbar utveckling.
  • Bli mer resultatbaserad, genom att basera utbetalningar på måluppfyllelse.
  • Vara mer platsbaserad, genom investeringar som är skräddarsydda för varje regions unika styrkor, utmaningar och behov.
  • Fokusera på sociala frågor, genom att investera mer i utvecklingen av humankapital för att minska ojämlikheten i alla regioner.
  • Sammanlänka regionerna så att de kan samarbeta för att skapa mer hållbar och motståndskraftig innovation.

Under våren fortsätter diskussionerna om SHP:s framtid och i april äger det nionde sammanhållningsforumet rum i Bryssel. I samband med forumet kommer kommissionen publicera sin omfattande nionde sammanhållningsrapport, vilken kommer utgöra grunden för diskussionerna om SHP:s framtid. Rapporten kommer att analysera resultaten av EU:s regionalpolitik för medlemsländernas regioner på NUTS 2-nivå. Värmland ingår, tillsammans med Dalarna och Gävleborgs län, i ”Norra Mellansverige”.

Sammanhållningspolitikens nytta för regionerna

SHP utgör en tredjedel av EU:s totala rambudget, och dess investeringarna sker genom fonder som den europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), den europeiska socialfonden (ESF+) samt INTERREG programmen. Dessa fonder spelar en avgörande roll för att genomföra projekt i EU:s regioner. ERUF tillhandahåller till exempel 134,9 miljoner euro i projektmedel för Norra Mellansverige under perioden 2021–2027.

Under 2022 stod EU för 38 procent av samtliga beviljade medel till regionala utvecklingsprojekt i Värmland, medan Region Värmland utgjorde 23 procent. De allra flesta projekt var knutna till Värmlandsstrategin 2040. Läs mer om högnivågruppens rapport här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?