Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Framsteg för ny hälsodatalag i EU

Framsteg för ny hälsodatalag i EU

Parlamentet och rådet nådde den 15:e mars en preliminär överenskommelse om en ny lag för utbyte av hälsodata inom EU. Lagen syftar till att etablera en plattform där medlemsländerna kan utbyta och få tillgång till hälsodata på EU-nivå. 

Digital hälsoinnovation är ett av fokusområdena i Region Värmlands strategi för smart specialisering.

Europeiskt hälsodataområde

Den föreslagna förordningen vill skapa ett europeiskt hälsodataområde där medborgare enkelt kan få tillgång till sin hälsodata för vård eller receptuthämntning i andra medlemsländer i EU. Utöver det så ska förordningen möjliggöra återanvändningen av vissa data för politiskt stöd och vetenskapliga forskningsändamål, detta för att accelerera utvecklingen av nya läkemedel och effektivisera sjukvården. I dagsläget varierar den gränsöverskridande tillgången till hälsoinformation vilket kan skapa problem för exempelvis en svensk turist som behöver hämta ut ett recept på ett apotek i ett annat EU-land.

Överenskommelsen innehåller förslag på ett antal viktiga områden. Bland annat en opt-out-klausul, vilket innebär att patienter kan tacka nej till att deras hälsodata registreras och att medlemsländerna tillåts införa strängare bestämmelser för tillgång till vissa typer av känsliga uppgifter.

Digital hälsoinnovation i Värmland

Digital hälsoinnovation är ett av fokusområdena i Region Värmlands smarta specialiseringsstrategi, vilket är ett verktyg för det regionala tillväxtarbetet. Avsikten med fokusområdet är att skapa säkra och effektiva digitala hälsotjänster samt att skapa en attraktiv miljö i Värmland för både forskning och företagsetablering inom området för digital hälsoinnovation.

Karlstad universitet är en del av Health Data of Sweden (HDS), som är en av Europas digitala innovationshubbar. HDS fungerar som en one-stop-shop som hjälper företag och offentliga aktörer att accelerera utvecklingen av nya digitala hälso- och välfärdstjänster. Inom ramen för HDS spelar Karlstad universitet en aktiv roll för att bidra till det nationella utvecklingsarbetet kring hälsodata. Särskilt genom att bana väg för hur behovsdriven innovation och välfärdsteknik kan användas utifrån ett personcentrerat perspektiv.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?