Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Månadens verk oktober 2021

Total_system_failure - Tulip Variations #72
Erik Berglin / Bildupphovsrätt 2021

Månadens verk oktober 2021

Erik Berglin är född 1980 i Sundsvall. Han bor och är verksam i Stockholm. Erik har studerat vid Akademin Valand i Göteborg under Lotta Antonsson och Annika von Hauswolff och vid Högskolan för fotografi i Göteborg under Eva Koch och Annica Karlsson Rixon. Han arbetar främst med fotografi i en utvidgad kontext, med ingrepp i offentliga rummet och fotografier som görs med/av algoritmer.

Total_System_Failure, som består av flera serier, bejakar upptagenheten vid glitches i samtida konst som förhåller sig till den aspekt av mänskligt liv som möjliggörs av digitala mjukvaror, program och protokoll. Men vad som gör Berglins verk viktiga är hur han kopplar samman glitch-estetiken med äldre konstnärliga praktiker. Effekten blir att vi tvingas läsa om den äldre konsten från den digitala reproduktionsålderns förutsättningar.

I en av dess serier samarbetar Berglin med drivrutinerna till en Epson-skrivare. Genom att dra ut en USB-sticka under utskriften skapas unika printar av blommor, en metod som Berglin själv liknar vi action painting, men som lika mycket blir en metafor för vad som händer när en drar sig ur vilket system som helst. The art of plugging out, helt enkelt.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?