Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Månadens verk februari 2022

ADF026 av Rikard Laving. Bildupphovsrätt 2021.

Månadens verk februari 2022

ADF026 av Rikard Laving.

Laving, född 1978, är fotograf och bor och verkar i Nyköping. Han har bland annat sagt följande om sitt arbete:

– Slumpen och tillfälligheter jag inte styr över har ofta en mer eller mindre tydlig roll i mina arbeten. Att inte vara säker på hur saker och ting ska sluta, oavsett vad jag gör, håller mig intresserad.

Bilden vi ser här är ljus-experiment från fotolabbet, ett så kallat analogt fotogram. Fotografisk framkallningsteknik är i fokus. Bilderna skiljer sig ganska mycket från de dokumentära bilder Laving ofta arbetar med.

– Materialet i boken Abstract Dialogue består av abstrakta fotogram. Bilderna var aldrig formulerade som en direkt idé utan växte fram i en processliknande form. Det som använts i skapandet är en sorts nollpunkt för analog framkallningsteknik, ljus, tid och ljuskänsligt papper. För mig överträffar oftast det spontana och okontrollerade det beräknade och väntade. Jag vill bli överaskad och tycker bilder jag inte kan tänka ut tilltalar mig mer än de bilder jag i förväg kan föreställa mig. De flesta av fotogramen i boken har på ett eller annat sätt överraskat mig. Just de här bilderna och framförallt arbetet med bilderna fick mig att tänka på tiden, i övrigt fortsätter jag fundera på vad bilderna handlar om eller vad de uttrycker.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?