Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Månadens verk februari och mars 2024

Lämna mig ifred ©Jeff Olsson/BUS 2024

Månadens verk februari och mars 2024

Jeff Olsson, svensk konstnär född 1981 i Kristinehamn, lever och verkar i Göteborg. Han är utbildad på Valand – högskolan för konst och design i Göteborg. Han arbetar främst med narrativ teckning och använder traditionella material såsom kol, grafitpulver, blyertspennor och papper.

­Olsson är en skicklig tecknare bland olika nyanser av svart, vitt och grått. Valörerna mellan det svarta och det vita är så subtilt mångskiftande att det nästan känns som färg.

– Jag förhåller mig till min bildvärld som en rumslighet, en plats som jag tillfälligt besöker när jag ritar. Med mitt tecknande söker jag efter landskap och människor, och att inte veta vem eller vad som väntar är en viktig del av min arbetsprocess. Teckningarnas innehåll utspelar sig nästan alltid nattetid, jag är intresserad av den ambivalens som natten erbjuder. Mörkret kan föra med sig fara och obehag, men det finns också en sorts poetisk potential i att det obestämda råder.

Svärta och humor balanserar upp varandra. Tematiskt kretsar Olssons skapande kring människans svårdefinierbara plats i naturen. Han förflyttar oss till en sorts mytologisk tid och rum. Lite som i sagor för vuxna. Det finns mycket att titta på, samtidigt finns där ett lockande lugn. Natten, vemodet och skymningen återkommer i Olssons verk. Inte alltid skrämmande utan snarare lockande med sina kluriga gåtor.

Lämna mig ifred

Månadens verk Lämna mig ifred är en kolteckning av Jeff Olsson, inköpt 2021.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?