Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Månadens verk april 2024

Harry Moberg, oljemålning 1957

Månadens verk april 2024

Harry Moberg var en svensk målare och grafiker, född i Öregrund 1927. Han har studerat konst i Frankrike men också för Erling Ärlingsson i Karlstad. Moberg har medverkat i utställningar på Värmlands museum, Kristinehamn och på Liljevalchs konstutställning samt Musées Cagnes-sur-Mer i Frankrike.

”Konstnären Harry Moberg (1927-2018) föddes i Öregrund, Roslagen på den uppländska kusten. Han arbetade både som målare, skulptör och grafiker. Han studerade på konstskolan Académie Libre i Stockholm. 1947 reste han tillsammans med konstnärsvännen Evert Lindfors ner till Marseille, i södra Frankrike för att måla. Där blev han kvar i två år. Det franska landskapet skulle för alltid komma att bli en viktig inspirationskälla för honom. När han var tillbaka i Sverige och gjorde sin militärtjänstgöring gick han i en studiecirkel i teckning och måleri för konstnären Erling Ärlingsson.

Han gifte sig och flyttade 1953 till Kristinehamn. Han fortsatte att resa till Frankrike och även till Spanien, gärna i sällskap av andra Kristinehamnskonstnärer som Stig Olson, Ingemar Lööf och Sven Holm. På 1960-talet började han resa till Goult i Provence. Dit återvände han varje sommar. Landskap är ett dominerande motiv för Harry Moberg, ofta befolkat av en ensam liten gestalt.

Flera av hans verk handlar om teman som längtan och återkomst.”

Kristinehamns konstmuseum utställning av Harry Moberg Retrospektiv 2023

”Harry Moberg var i första hand målare, en bildskapare som var starkt inspirerad av det sydfranska landskapet. Moberg ägde en mycket stor teknisk skicklighet - som målare, grafiker, skulptör - och den skickligheten, införskaffad genom mycket hårt och mångårigt arbete, hade sin grund i stor nyfikenhet. Han var mycket mångsidig.

Det sydfranska landskapet, bergen i Provence, färgerna, himlarna: Till dessa motiv återkom Moberg gång på gång. Men bilderna var alltid även något annat än motiv med förankring i landskapet och historien. Det är vackra bilder, det är tänkvärda bilder, och det är stor konst.”

Mats Dahlberg, NWT, vid Mobergs död 2018

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?