Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Manusförfattare till ett residens i hjärtat av Finnskogen

Med uppdrag att utforska svedjefinnarnas historia utlyser nu Region Värmland och Torsby bibliotek ett residens, en vistelse, på Finnskogscentrum i Lekvattnet.

Manusförfattare till ett residens i hjärtat av Finnskogen

Region Värmland och Torsby bibliotek utlyser nu ett residens, en vistelse, på Finnskogscentrum i Lekvattnet. Utlysningen riktar sig till manusförfattare och uppdraget är att utforska skogsfinnarnas historia och att utveckla ett manus för att gestalta delar av den, exempelvis i form av en teveserie.

– Vi vill tillgängliggöra berättelserna från Finnskogen – från flytten under 1600-talet till händelserna på Finnskogen under andra världskriget, säger Evelina Nilsson som är kulturchef i Torsby kommun.

Evelina Nilsson menar att dramatiserade teveserier passar bra för dessa historiska skildringar.

– Att dessa långa flyttar gjordes redan under 1500- och 1600-talen är i sig fantastiskt. Vi har sett att dramatiserade historieskildringar i teveserieformat, som exempelvis serien 1883, är något som tillgängliggör historien och dessa berättelser finns definitivt i skogsfinnarnas historia.

Främjar minoritetsgruppens ursprung

Residenset är del av Region Värmlands projekt "Biblioteket som demokratisk arena" vars mål är att synliggöra kulturens funktion i biblioteksuppdraget, dess roll för demokrati, bildning och ökad delaktighet i lokalsamhället.

– Vi vill stärka de värmländska folkbiblioteken som kulturaktörer och deras band till det professionella kulturlivet. Denna satsning stärker allas våra möjligheter att tillvarata och främja viktiga komponenter i den svenskfinska minoritetens kultur och kulturarv, säger William Olsson som är biblioteksutvecklare på Region Värmland.

Professionellt verksamma

De sökande ska vara professionellt verksamma och ha sin konstnärliga verksamhet förlagd i Sverige. Residenset kommer att pågå under två månader med start i oktober.

Residenset, som stöds av Kulturrådet, kommer att få tillgång till Torsby bibliotek och Finnskogscentrums arkiv av material kring Finnskogen samt referensbiblioteket som är baserat på Richard Brobergs samling.

Utlysning öppen till 11 augusti

Utlysningen kommer vara öppen till söndag den 11 augusti.

Läs mer på Region Värmlands webb/Kulturavdelningen

Finnskogen – Vägen till världsarv

I Värmland ligger ett område som kallas finnskogen. Här finner vi en kultur som utvecklats under lång tid. Sedan 2018 bedrivs ett arbete för att göra finnskogen till världsarv. Läs mer på Värmlands Museums webb.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?