Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Samverkan i fokus då Äldrevårdsteam Karlstad invigdes

Distriktssjuksköterskorna Johanna Almström och Gertrude Inde Theander arbetar tillsammans i Äldresvårdsteam Karlstad.

Samverkan i fokus då Äldrevårdsteam Karlstad invigdes

Sedan i mars i år är det mobila äldrevårdsteamet Karlstad en självständig enhet och utgår från kommunens lokaler på Resurscentrum i Karlstad. I teamet samarbetar Region Värmland och Karlstads kommuns vård- och omsorgsförvaltning för att på ett tryggt sätt nå de allra sköraste patienterna.

Över 50 personer deltog då Region Värmland och Karlstads kommun gemensamt bjöd in till invigning av Äldrevårdsteam Karlstad och till ett öppet möte om hjärtsjukdom. Deltog gjorde även Riksförbundet HjärtLung. Vid träffen fick deltagarna tips om hur man kan må bättre och leva ett aktivt liv med hjärtsjukdom och också information om det stöd som finns att få från region och kommun.

Samverkan nyckeln

Alexander Pettersson, välfärdsrådgivare i Karlstads kommun, och Malin Lundgren Kullgren, enhetschef vid Äldrevårdsteam Karlstad, hälsade välkommen.

– Vårt gemensamma fokus är invånarna. För att skapa bästa möjligheterna för dem är det samverkan mellan oss huvudmän som gäller, säger Malin. Samarbete handlar mycket om inställning och det är Äldrevårdsteamet ett bra exempel på.

Rätt insatser i rätt tid och på rätt plats

Områdeschef Nina Blomgren och Stefan Jonsson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Karlstads kommun, deltog vid invigningen.

– Äldrevårdsteamet handlar om att nå våra mest sköra invånare på ett bra sätt. En förutsättning för det är att samverkan mellan oss som har gemensamt ansvar fungerar, säger Nina Blomgren. Genom att erbjuda vård i hemmet kan vi minska förflyttningar och lägga fokus på att ge rätt insatser i rätt tid på rätt plats. Målet är att patienterna ska kunna vara hemma i så stor utsträckning som det går, det skapar trygghet. Kompetensen ska även finnas på en fysisk eller digital plats i en trygg miljö.

Stefan Jonsson håller med.
– Flera omställningar av vård, hälsa- och omsorgssystemet pågår samtidigt och för att lyckas nå ut till de vi är till för behöver vi arbeta ännu mer gränsöverskridande. Ytterligare ett gott exempel på det är våra välfärdsrådgivare på akuten och på vårdcentral – de jobbar i mellanrummen för att stötta upp med insatser i hemmet direkt.

– Vi vill låta människor fortsätta vara människor, inte bara patienter, säger Nina Blomgren. Att läggas in på sjukhus i onödan skapar stress och innebär ofta en högre risk att drabbas av andra sjukdomar.

Fantastiska resultat hittills

Och resultaten hittills är väldigt fina. Tittar man på hur ofta teamets patienter besöker akutmottagningen eller blir inlagda på sjukhus minskar dessa tillfällen med 50 procent efter inskrivningen till Äldrevårdsteamet.

– Teamets läkare och distriktssköterskor känner sina patienter och är tillgängliga för att jobba tillsammans med kommunens sjuksköterskor. Det är helt klart en nyckel till ett framgångsrikt arbetssätt, säger Malin Lundgren Kullgren.

Äldrevårdsteam Karlstad

Äldrevårdteamet består av distriktsläkare, geriatriker, kommunanställda distriktssköterskor och en regionsanställd distriktsköterska på 50 procent. Apotekar- och vårdadminstratörsresurs är också kopplat till teamet.

Målgruppen är de allra sköraste äldre, över 70 år, med kontinuerlig hemsjukvård, multisjuklighet och svårigheter att ta sig till vårdcentralen. Uppdraget är att genomföra medicinska bedömningar och insatser på samma vårdnivå som på en vårdcentral, fast i patientens hem.

Nära vård i Värmland

Det här är ett exempel på Värmlands arbete för att nå god och nära vård, hälsa och omsorg. Nära vård är en nationell omställning som handlar om att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna. Arbetet drivs tillsammans av Region Värmland och Värmlands 16 kommuner.

regionvarmland.se/naravard (Vårdgivarwebben)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?