Till startsidan

Rädda liv och miljö – lämna överblivna läkemedel till apotek

Många självmord sker genom förgiftning. Och läkemedel som slängs på fel plats riskerar att skada djur och natur. Det är bakgrunden till kampanjen Rädda liv och miljö, som genfomfördes hösten 2021.

Läkemedel behövs för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Men fel använt, förvarat och slängt kan läkemedel skada. Rädda liv och miljö var en kampanj som genomfördes hösten 2021. Våra webbsidor om Rädda liv och miljö ger fortfarande tips på hur du kan minska risken att någon förgiftas av dina läkemedel och att naturen påverkas negativt av läkemedlen.

De flesta allvarliga förgiftningar bland vuxna och ungdomar sker vid avsiktlig överdosering av läkemedel eller intag i missbrukssyfte. Läs mer här.

Våra reningsverk kan inte rena avloppsvattnet helt och hållet från läkemedel och rester av dem sprids då till mark, sjöar, grundvatten och dricksvatten. Läs mer här.

De allra flesta läkmedel ska lämnas in till apotek. Här får du veta hur du gör.

Berätta gärna för andra om hur vi kan rädda liv och miljö genom att lämna in läkemedel till apotek. Här finns informationsmaterial och länkar.

Så ska du hantera dina läkemedel

  • Hämta inte ut mer läkemedel än du behöver.
  • Förvara läkemedel så att inte barn och obehöriga kommer åt dem.
  • Spola inte ner läkemedel i toaletten eller andra avlopp.
  • Släng inte läkemedel i hushållssoporna.
  • Lämna gamla och överblivna läkemedel till ett apotek.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?