Till startsidan
Start / Samverkan, avtal och vårdval / Folkhälsa / Livsvillkor och levnadsvanor / Psykisk hälsa / Suicidprevention / Regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland

Regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland

Hela Värmland ska arbeta tillsammans för att antalet suicid i Värmland ska minska. Det regionala nätverket för suicidprevention ska bidra med samordning och stöd i gemensamma satsningar på information, utbildning och andra projekt som rör suicidprevention.

En grupp människor med olika yrken

Alla behövs i arbetet med suicidprevention.

I det regionala nätverket ingår Värmlands alla kommuner, Region Värmland och flera andra organisationer. Exempel på andra organisationer är Suicide Zero, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES), EBL-skolan och Hjärnkoll, Anonyma Alkoholister, RSMH Kalstasola, Länsstyrelsen, Försäkringskassan, Svenska kyrkan, Räddningstjänsten, Polisen och SOS Alarm.

Länsgemensam strategisk plan Suicidprevention i Värmland

Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland har tagit fram en länsgemensam strategisk plan för 2022–2030.

Här finns mer information om Länsgemensam strategisk plan Suicidprevention i Värmland.

Information och utbildning

En av nätverkets viktigaste uppgifter är att utveckla kompetens inom området suicidprevention, i ett brett perspektiv. Nätverket erbjuder till exempel konferenser, kurser, föreläsningar och e-utbildningar.

Mer om konferens och utbildnining.

Så började det

År 2008 tog Sveriges regering beslut om nollvision för självmord. Några år senare, 2015, fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. Samma år tog dåvarande landstingsstyrelsen ni Värmland ett beslut som ledde till att:

• Region Värmland (dåvarande Landstinget i Värmland) tog initiativ till en analys av området självmordsförebyggande arbete tillsammans med kommunerna i länet.
  • En handlingsplan togs fram tillsammans med berörda huvudmän.
  • En regional samordningsfunktion inrättades och finansierades genom statsbidrag.

Nationell och regional samordning av suicidprevention (folkhalsomyndigheten.se).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?