Till startsidan

Caroline arbetar som lärare

– Folkhögskolan är den bästa skolformen för vuxna. Vi har en stor roll att höja allmänbildningen och det är fantastiskt roligt att jobba här. Det säger Caroline Mattsson som jobbar på Klarälvdalens folkhögskola.

Pekar på en världskarta.

Om nån tror att folkhögskola är flummigt så vill Caroline slå hål på den myten.
– Folkhögskola är inte näbbstövlar, palestinasjal och rödvin. Vi följer utbildningsplaner precis som andra skolformer, vi vill höja allmänbildningen och ser oss som en viktig del i samhället.

Hänsyn till deltagarnas erfarenheter

Men lite annorlunda är det att gå på folkhögskola. För det första är man inte elev utan deltagare. Caroline beskriver hur lärarna tar stor hänsyn till de olika erfarenheter som deltagarna har med sig och vad varje individ klarar. Det är små grupper, det diskuteras mycket och man deltar i många aktiviteter i samhället.
– Deltagarnas allmänbildning höjs och jag tycker att många blir mer medvetna om sin egen roll i samhället och att de har makt att förändra. Flera går också vidare till universitetsstudier.

För några år sen var de flesta deltagarna på folkhögskolor kvinnor i åldern 35–40 år. I dag är det många 19–20-åriga killar och tjejer som inte klarat gymnasiet. Många har också testat Komvux utan att det fungerat.

De som går på folkhögskola har ofta gjort ett eget aktivt val att studera och har höga förväntningar. Samtidigt beskriver Caroline att deltagarna i dag ofta har mindre eget driv än deltagarna hade för några år sen. Det gör att lärarna kan behöva stötta på ett annat sätt idag. Det verkar dock inte vara något problem för Caroline.
– Det är viktigt att alla vet att de är sedda och utgångspunkten är alltid varje persons behov och förmåga.

Värmland är fantastiskt

Caroline är uppvuxen utanför Sunne. Som ung flyttade hon till USA och har också bott på flera platser i Sverige och tillbaka till Sunne skulle hon inte – sa hon då.
– Vi flyttade tillbaka hit från Malmö för att komma närmare släkten och för att det är bra för barnen att bo här. Värmland är fantastiskt och Sunne är bäst.

Caroline är utbildad gymnasielärare och 2003 var hon tillbaka på Klarälvdalens folkhögskola där hon jobbade innan flytten till Malmö. Folkhögskolan finns på fyra platser – i Stöllet, Hagfors, Sunne och Södra Viken. Caroline jobbar på skolan i Sunne och är lärare i engelska och i svenska som andraspråk. Hon har också ansvar för skolans etableringskurs för nyanlända. 

Välkommen att kontakta oss

Klarälvdalens folkhögskola är en av fem folkhögskolor som hör till Region Värmland, övriga är Ingesund, Kristinehamn, Molkom och Kyrkerud.
Läs mer om våra folkhögskolor.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som lärare hos oss? Kontakta HR-konsult Anna Lindell på anna.lindell@regionvarmland.se.

Eller sök våra lediga tjänster.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?