Till startsidan

Johanna och Kristoffer arbetar som operationssjuksköterskor

Som spindeln i nätet som får arbetet att rulla. Så beskriver operationssjuksköterskorna Johanna Almberg och Kristoffer Larsson sitt yrke.
– Vi fogar ihop alla delar, säger de.

Operationssjuksköterskor.

Johanna och Kristoffer är kollegor på operationscentrum på Centralsjukhuset i Karlstad. Synen på arbetet delar de, i övrigt representerar de två vitt skilda medarbetarkategorier. 

– Jag är den stereotypa operationssjuksköterskan – medelålders kvinna med många år inom yrket. Sådana som Kristoffer, yngre killar, är tyvärr ovanligare. Som inom alla yrken är det bra med en blandning av personer där man kompletterar varandra. Kristoffer har till exempel en helt annan vana med teknisk utrustning där det märks att det är naturligare för en yngre generation, vilket i slutändan gör att de har lättare att hantera medicinskteknisk utrustning, säger Johanna Almberg.

Bra resurser att ta hand om nya medarbetare

Efter ett antal år på vårdavdelning bestämde sig Kristoffer Larsson för att vidareutbilda sig till operationssjuksköterska. Nu gör han sitt första år som specialistsjuksköterska.

– Yrket, verksamheten här och den teknik vi hanterar utvecklas ständigt, så det är mycket att lära sig och det gäller att hänga med. Men det känns som vi har väldigt bra resurser att ta hand om nya medarbetare här. Jag får mycket tid till att utvecklas och har väldigt ödmjuka och tålmodiga kollegor att lära mig av, Kristoffer Larsson.

Mycket planering och prioritering

Yrket som operationssjuksköterska innebär till exempel att planera och prioritera ingrepp på jourtid, ta hand om och förbereda patienten, ställa iordning salen och ha koll på flödet under själva operationen.

– En vanlig uppfattning är att vi räcker över skalpellen till doktorn och så är det inte mer med det. Men vi gör så mycket mer än så. Under ingreppet är du överläkarens högra hand. När det kommer till planeringen handlar det om att lära sig undvika fallgroparna och veta hur man lägger upp det. Så mycket handlar om tajming och kommunikation, och vi är som spindeln i nätet som fogar ihop alla dessa delar, säger Johanna.

Kristoffer fyller i: 
– Det jag ännu inte fått med mig är den speciella tajming och fingertoppskänsla som yrket kräver, det får man bara genom erfarenhet. 

Välkommen att kontakta oss

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som operationssjuksköterska hos oss? Kontakta HR-konsult Daniel Thunberg på daniel.thunberg@regionvarmland.se.

Eller sök en av våra lediga tjänster.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?