Till startsidan
Start / Jobb, utbildning & forskning / Vård är bäst / Det här kommer du att läsa

Det här kommer du att läsa

Vård- och omsorgsprogrammet blandar teoretiska och praktiska moment och ämnen för att du ska få en så rolig och givande studietid som möjligt.

Programmets poäng fördelas så här:

  • 1 400 poäng Programgemensamma ämnen
  • 800 poäng Gymnasiegemensamma ämnen
  • 200 poäng Programfördjupning
  • 200 poäng Individuellt val
  • 100 poäng Gymnasiearbete

Gymnasiegemensamma ämnen läser alla oavsett vilken skola du går på, exempelvis engelska, matte och svenska.

De programgemensamma ämnena är alla vårdkurser som ligger i ett block och där kan varje skola plocka ihop kurserna lite friare och är inte så styrda. Det kan exempelvis handla om Omvårdnad 1 och 2, Anatomi eller Social omsorg.

Programfördjupning

När det gäller Programfördjupning kan skolorna själva välja vad de vill fördjupa sig i för ämnen inom vårdkurserna, exempelvis Vård och omsorgsspecialisering, Friskvård och hälsa eller Kost, måltid och munhälsa. Helt beroende på vad din skola har att erbjuda, men här finns det också riktlinjer från Skolverket så du behöver hålla dig inom ramen för programstrukturen vård och omsorg. Så du kan inte välja Fysik 3 till exempel.

Individuellt val

När det gäller Individuellt val kan du få välja mer fritt om du till exempel vill ha mer Idrott, Bild eller Musik. Här kan du faktiskt också få möjligheten att läsa exempelvis Fysik 3 om skolan kan erbjuda en lärare och får ihop minst 6 elever. Gymnasiearbetet är en kurs som alla program läser.

Om du undrar exakt vilka ämnen som ingår i Vård- och omsorgsprogarmmet så kan du höra av dig direkt till den skola du är intresserad av.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?