Till startsidan

Emilia arbetar som sjuksköterska

Emilia Preisz är med och utvecklar arbetssätt och introduktion av nyanställda på infektionskliniken.
– Jag har möjlighet att göra skillnad för andra – och för mig själv, säger hon.

Kvinnlig vårdklädd person i läkemedelsperson.

Emilia Preisz tar emot och börjar berätta om sin arbetsplats. Här på infektionskliniken på Centralsjukhuset i Karlstad vårdas patienter med exempelvis lunginflammation, hjärtklaffsinfektion, sepsis, covid eller urinvägsinfektion. Vårdtiderna varierar från enstaka dygn till veckor eller månader.
– Här finns hela spannet, från lugna till akuta förlopp där vi behöver ha kontakt med intensiven. Jag gillar båda. Det är fint att ge trygghet i en utsatt sits, i de små mötena. Men det är också kul att vara på tårna och jobba tillsammans i team vid akuta situationer, säger hon och fortsätter:
– Det känns bra i kroppen och hjärtat när man gjort ett bra arbete hos en kritiskt sjuk patient. Det blir lite av en adrenalinkick och att kunna påverka är väldigt häftigt.

Vi slår oss ner i ett tomt kontor, bort från arbetskamraternas nyfikna blickar. På frågan om vad som är det bästa med hennes jobb svarar hon utan att fundera.
– Kollegorna är det bästa. Vi har ett öppet klimat och ingen hierarki – vi har kul tillsammans.

Möjlighet att utvecklas

Det har gått åtta år sedan Emilia Preisz satte sin fot på infektionskliniken för första gången. Då var hon nyexaminerad och hade hört från pluggkompisar att arbetsuppgifterna var spännande och kollegorna bra. Sedan dess har hon blivit varm i kläderna och har delvis nya arbetsuppgifter som en av avdelningens tre vårdledare.
– Det är en senior sjukskötersketjänst som innebär att jag är med och utvecklar avdelningens arbetssätt och introduktionen av nyanställda. Jag har möjlighet att göra skillnad för andra, både patienter och kollegor – och för mig själv. Att utvecklas på jobbet är jätteviktigt för mig.

Nyligen har vårdledarna med stöd av cheferna förlängt den fyra veckor långa introduktionen till fem. Och om behovet finns är det möjlighet att förlänga och anpassa introduktionen ytterligare, för att alla ska komma in i jobbet på ett bra sätt.
– När man är ny är man alltid ny, och en trygg start är så himla viktigt. Jag brukar säga att det är mänskligt att göra fel. Det viktigaste är inte att vara felfri utan att vi vet vad vi ska göra om något går snett. Ingen ska behöva gå hem från jobbet med en klump i magen.

Har du någonsin en klump i magen?

– Det är klart att vi har ett stort ansvar, men jag har lärt mig med tiden. På kvällar och nätter har vi inte ett lika nära stöd av läkare eftersom de är på akuten då. Men vi jobbar i team med sjuksköterskor och undersköterskor och det finns alltid någon där för mig om jag blir osäker på om jag ska kalla på läkare. Förhoppningsvis kan jag vara den där “någon” för mina kollegor också. Det försöker jag vara.

Intresserad av att arbeta med oss?

Välkommen att söka våra lediga tjänster:

Lediga jobb

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?