Till startsidan
Start / Kultur / Konst i regionens lokaler / Konsthall Spisrummet

Grafik, batik och spik

Ta del av kvinnornas väg in i konsten. En berättelse om berättelsen.

Utställningen Grafik, batik och spik innehåller ett urval av konstgruppen OTALT:s samling och beskrivs av konstnärerna Helene Karlsson och Sara Falkstad som kvinnornas väg in i konstsamlingen. OTALT är en feministisk konstgrupp baserad i Arvika. 

Konstnärerna om utställningen

Vi närmade oss konstsamlingen på det enda sätt vi kan: med en brinnande nyfikenhet och ett behov av att finna våra förmödrar. Vår vana trogen började vi med att titta på statistiken. I början fanns de nästan inte, kvinnorna. Men några tar plats på 1950- och 1960-tal, som till exempel Svea Jansson, Lydia Lavrov och Lisa Aurell.

En bit in på 1970-talet verkar samlingen, i relation till tidigare årtionden, fullkomligt explodera av kvinnor, varav många med feministiska motiv. Svåra att värja sig mot är Kerstin Abram-Nilsson, Eva Holmér Edling, Kersti Söderström, Ingegerd Gärtner, Kerstin Högstrand och Ruth Goldmann-Grosin.

Fast när vi, återigen, börjar räkna procent, utgör de inte ens en fjärdedel. Att närma sig samlingen genom databasen gjorde att vi också fick syn på titlarna, det språkliga sambandet mellan de givna namnen och de bildvärldar vi drogs till. Därför fick titlarna bli ett eget verk, vår berättelse om berättelserna.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?