Till startsidan

April 2019 - Ingemar Lööf

Modell, ryggtavla

Konstnär Ingemar Lööfs verk Modell ryggtavla

© Ingemar Lööf/Bildupphovsrätt 2019

En kanske inte så typisk bild av Lööf. Målad 1960.

Ur Kristinehamns Konstmuseums pressmeddelande inför utställning med konstnären 2018:

Ingemar Lööf föddes i ett enkelt arbetarhem i Kristinehamn 1929. Fadern som var murare hade gärna sett att Ingemar fortsatt i samma spår som han själv, men Ingemar hade andra planer. Innan han begav sig till Stockholm och började studera på Otte Skölds målarskola och på Kungliga Konstakademien hade han dock lärt sig faderns yrke från grunden och i detalj.
Studierna vid akademien och mötet med Otte Sköld, sedermera Moderna Museets grundare, måste ha öppnat Ingemars ögon mot en helt ny värld än den han levde i 1940-talets Kristinehamn.
Hantverksskicklighet är något som genomsyrar hela Lööfs konstnärskap och som tar sig uttryck i en imponerande precision och outtröttligt slit med ett fåtal motiv som Lööf ständigt återvänder till som i ett mantra. Genom att måla samma bild gång på gång utforskar han alla möjligheter i motivet och utvecklar sina bilder likt en vetenskapsman som genomför experiment på experiment för att till sist hitta den optimala balansen av ingredienser - det perfekta resultatet, den absoluta bilden!
Minnen av upplevelser är påtagligt närvarande, inte enbart i de transparenta ytorna och schatteringar av rum med drömska figurer utan rent konkret eftersom han målade ur minnet. Upprepningar av motiven där den ena bilden står modell för nästa sammanfogar ögonblick. För varje målning förskjuts motiv och färg, ljus och skugga.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?