Till startsidan

Maj 2021 - Lars Engström

Lars Engström är en värmländsk fotograf som just nu är aktuell med en utställning på Arvika Konsthall 22 maj - 3 juli.

Konstnär Lars Engströms verk Man

Verket heter ”Man”. Bildupphovsrätt: Lars Engström.

Så här skriver Lars själv om utställningen:

"Värmland är ett landskap i Norden utsträckt över den sextionde breddgraden, där jag föddes en vårdag 1946. Utan att fundera så värst mycket på hur landskapet formats från istiden fram till nutida skogsbruk och industrihistoria växte jag upp i Torsby, som enda barnet till en skogsvaktare och hans konstnärligt begåvade hustru. Efter gymnasiet flyttade jag , som så många med mig till Stockholm. Jag kom in på Konstfack, skaffade mig vänner och bostad och trivdes gott. Men efter 15 år återvände jag till Värmland och bildade familj.

Min mor var tidigt intresserad av fotografi. Den första kameran inköptes på 1920-talet och under min uppväxt fanns kameran alltid med. Det första året på Konstfack inriktade jag mig på skulptur, konsthantverk och design. Med tiden kom dock intresset för fotografi att ta över och jag blev fotograf.

Bilderna är inte tagna på någons uppdrag. De är i stunden fångade ögonblick. När kameran alltid funnits med, blir det mycket att sålla bort. Kvar blir de lyckträffar där ljuset, kompositionen och rörelsen stämmer. Men det räcker inte. Bilden lyfter först när det finns ytterligare ett element. Något gåtfullt inte klart utsagt. Något jag i förväg aldrig kunnat planera eller arrangera.

Så sitter jag här efter 50 år med en hög bilder. Var och en har fångats under en bråkdel av en sekund och tillsammans bildar de knappast en enda sekund av ett i Värmland så händelserikt halvsekel. Ingen heltäckande bild utan spridda ögonblick av ljus, rörelse och liv, som när jag lägger ut dom bildar mönster. Bilderna föreställer människor med anknytning till Värmland. Ofta framträder de med en speciell närvaro. Det är bara att tacka och ta emot. Det är människorna i landskapet de här bilderna handlar om. Så som jag mött dem!" 

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?