Till startsidan

September 2021 - Bertil Bengtsson

Bertil Bengtsson, svensk konstnär född i Karlstad 1959 är i första hand målare. Han har framför allt fördjupat sig i gouachemåleriet. Färgställningarna och försöken att gjuta liv i ytan dominerar Bengtssons verk och motivmässigt rör sig bilderna kring människans möten och villkor. Mycket är på allvar men här framträder också ett humoristiskt tonläge.

Bengtsson har studerat konst vid Kyrkeruds folkhögskola och kompletterat sin konstutbildning med ett antal kurser i konstvetenskap på Karlstads universitet. Han har medverkat i en rad separat- och samlingsutställningar, bland annat på Rackstadmuseet och i Arvika Konsthall samt i ett flertal av Värmlands konstförenings utställningar. Han har också gjort offentliga gestaltningar för Region Värmland (barnväntrum på operationscentrum, Centralsjukhuset).

© Konstnär Bertil Bengtsson/Bildupphovsrätt 2021.Titel: Drömmare. Foto: Maria Andrén.

Bengtsson om sin teknik: Som konstnär är jag mest känd för att ha arbetat mycket med gouachemåleri. Jag brukar få frågan vad gouache är för teknik och jag brukar då svara att den är vattenbaserad som akvarellen men inte lika genomskinlig då man till gouachefärgen tillsätter krita. En utmaning är att få liv i färglagren genom att låta de undre lagren skina fram genom de yttre.

Bertil Bengtsson målar ofta gestalter, enstaka individer och individer i stiliserade miljöer, och gestalterna i hans bildvärld väcker betraktarens tankar och frågor.
Bengtsson igen: Konstens uppgift liknar i mångt och mycket vad schamanens besvärjelser betyder för människor.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?