Start / Kultur / Kulturutveckling / Film / Doc Out West

Doc Out West

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i Värmland, Halland, och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilms-projektet och ett stipendium på 10 000 kronor. Nu söker vi dig som är i färd med att göra din nästa film!

Doc Out West 2021 – utvecklingsprogram för dokumentärfilmare

Doc Out West är ett utvecklingsprogram som vänder sig till dokumentärfilmare i regionerna Halland, Värmland och Västra Götaland. Programmet består av nätverksträffar med fokus på utveckling av det egna dokumentärfilmsprojektet och ett stipendium på 10 000 kr. Nu söker vi dig som påbörjat din nästa film!

I Doc Out West får de deltagande filmarna (två från respektive region) möjlighet att träffas och knyta kontakter och nätverka med varandra och samtidigt i workshops, övningar och samtal möta verksamma inom filmen. Detta görs i tre träffar under hösten 2021, en i varje region. Då ges du som filmare möjlighet att utveckla din egen filmidé till kort eller lång dokumentär, i dialog med övriga mötesdeltagare och inbjuden föreläsare/processledare.

Inbjudna filmare

Till varje mötestillfälle finns inbjudna filmare som fungerar som samtals- eller processledare. De skapar övningar och handleder deltagarna i programmet efter den modell som passar dem själva. Utifrån egna erfarenheter delar de med sig tankar om hur man förvaltar och fördjupar idéarbetet, hittar finansiärer och når ut med sin film till en publik.

Nahid Persson (Foto: Katriina Mäkinen), Lina Maria Mannheimer (Foto: Rebecca Edwards Mannheimer) och Sander Neant Falk (Foto: Selfie) träffar deltagarna i Doc Out West i egna workshops.

Nahid Persson

Dokumentärfilmsregissör med trettio års verksamhet bakom sig, med fokus på kvinnor och jämställdhet, ofta riktat mot födelselandet Iran. Hennes mest kända dokumentärfilmer är Prostitution bakom slöjan 2004 (belönad med Guldbagge och kristallen för bästa dokumentär) och Drottningen och jag från 2009 (belönad med Kristallen för bästa dokumentärproduktion, tävlade i Sundance).

Nahid utkom med självbiografin “Alltid i mitt hjärta” 2011, och sommarpratade 2009. Med Anders, jag och hans 23 andra kvinnor från 2018 skildrar Nahid hur hon tror sig ha hittat den stora kärleken. Han visade sig emellertid ha relation med över tjugo andra kvinnor samtidigt. “Kameran är mitt vapen”, konstaterar hon. Nahid är just nu aktuell med Hör min röst - Slöjans revolution som just nu visas på svtplay. Nahid kommer att prata om vad som gör att hon plockar upp kameran och börjar filma, och om att ha mål för sitt filmande, och utifrån det bearbeta sitt filmade material. Hur kommer man vidare till en färdig film?

Lina Maria Mannheimer

Prisvinnande regissör som började sitt dokumentära arbete i Paris år 2009 då hon startade det fem år långa projektet med filmerna Kontraktet, De fem sinnena och Ceremonin om den världsberömda dominatrixen Catherine Robbe-Grillet och hennes innersta krets. Parning, Mannheimers första film på svenska, börjadesom ett experiment. Det blev en film som utvidgade dokumentärfilmens förmåga att fånga samtida liv genom att slå den samman med digital kommunikationsteknik.

I Man med duvor filmar Mannheimer Giuseppe Belvedere som, framför det ikoniska Centre Georges Pompidou i Maraiskvarteren i Paris, varje dag sammansmälter med sin flock duvor i en fascinerande "art brut" performance. Han vägrar att flytta på sig och skapar mycket kontrovers i sitt uppror att ta hand om några av stadens mest avskydda djur. Mannheimer arbetar i olika former och format, men hennes djupa intresse för porträtt som genre är konstant.

Hon utmärker sig i att belysa väldigt olika men alltid komplexa och mångdimensionella människoliv. Mannheimer har en examen i film- och konstvetenskap från Universidad de Nebrija i Madrid. Mannheimer fortsatte sedan till Handelshögskolan i Stockholm och har en ettårig Masterexamen från Göteborgs filmskola. Via traineejobb i NYC och London (Salty Features, The Weinstein Company) träffade hon den franska regissören Gilles Bourdos (Afterwards, Renoir) och arbetade som hans assistent under ett år innan hon 2009 började sin egen filmarbana.

Sander Cecilia Neant Falk

Dokumentärfilmare, klippare och konstnär och pedagog verksam sedan 90-talet efter utbildning på filmskolan ESRA i Paris och dokumentärfilm på Nordens Biskops Arnö. Neant Falk har regisserat, producerat och till stor del fotat och klippt sina tre långdokumentärer som visats på biograf, SVT och vunnit flera priser på internationella filmfestivaler. Filmen Du ska nog se att det går över belönades med Guldbagge för bästa dokumentär och fick hedersomnämnande av internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI.

Filmen Väninnor – berättelser från garderoben, (-96) hyllades av kritiker och var den första att skildra queera människors liv i Sverige och den visas fortfarande. Sander kommer tillsammans med deltagarna söka kärnan i berättelserna och reflektera över koppling mellan innehåll och form. Med utgångspunkt från projekten även inspirera till att hitta nya intressanta uttryck som kan ge konstnärlig förhöjning.

Mer om programmet

Kostnad

Utvecklingsprogrammet är avgiftsfritt (vissa fika och måltidskostnader kan förekomma).

Stipendium

Kopplat till utvecklingsprogrammet Doc Out West finns ett stipendium på 10 000 kr. Stipendiet erhålls av de deltagare som blir antagna och väljer att gå programmet. Din dokumentärfilmsidé och ditt utvecklingsbehov som filmskapare är urvalsgrundande. Stipendiet utbetalas av samarbetspartnern i din region.

Ansökan och urval

Varje region ansvarar för urvalet av deltagare från egna regionen. I urvalsprocessen lägger vi fokus på både ditt projekt i utveckling och ditt personliga utvecklingsbehov som filmskapare. Vi följer Svenska Filminstitutets mål och strävar efter en jämställd fördelning inom kreativa yrkesroller i film.

Ansökan innehåller personuppgifter, cv, ambitionsbeskrivning, projektpresentation och länk till tidigare film. Din ansökan och projektpresentationen av din dokumentärfilmidé är urvalsgrundande. I urvalsprocessen tar Region Värmland också hänsyn till geografisk spridning, konstnärlig kvalité och tidigare erfarenhet liksom att vi applicerar ett mångfalds- och genusperspektiv.

Vem kan söka

Du är kanske inte fullt etablerad eller ett s k fullfjädrat proffs, men att har ambitionen att arbeta med dokumentärfilm inom en snar framtid. Vi tänker att du gjort en eller flera dokumentärer (korta eller långa) som visats på festival, tv eller bio (eller att du kanske har motsvarande erfarenhet som kan visa ditt engagemang). Varje region kan ha lite olika kriterier för vem som kan söka. Se din regions hemsida för utvecklingsprogrammet.

Du är över 18 år när du söker. Vi har ingen övre åldersgräns i detta program. Du har en projektbeskrivning på din nästa film och påbörjat arbetet men har inte börjat klippa filmen på allvar. Projekt som kan betraktas som examens- eller skolprojekt kan inte användas i ansökan (du kan ha påbörjat arbetet med din idé under utbildning men projektet får inte vara något som är betygsgrundande eller ett som du åberopar för att få fullgjort din utbildning). Om du går på en filmutbildning nästa termin så ser vi det som att du redan har ett sammanhang med handledning för ditt projekt. Går du däremot annan utbildning utan filmkompetens är du välkommen att söka.

Deadline och ansökan

Du söker genom att mejla din projektbeskrivning till dahyu.hashimi@regionvarmland.se senast 27 juni. Du kommer att få besked om du är antagen senast 5 juli och stipendiet betalas ut först efter första nätverksmötet.

Sökande från Halland söker hos Region Halland, Anna Eriksson.(regionhalland.se).
Sökande från Västra Götaland söker hos Filmcloud (filmcloud.se).

Samverkan

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan och genomförs med medel från Kulturrådet och Svenska Filminstitutet "Talangutveckling i hela landet".

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen