Till startsidan

Vanliga frågor och svar om Mediecenter Värmland

Här hittar du svar på vanliga frågor om streaming, utbud och utlåning av material.

Hittar du inte svaret på din fråga så går det självklart bra att kontakta oss direkt.

Vem får göra konto och strömma/låna från Mediecenter?

Alla kommunala och regionala verksamheter kan avgiftsfritt göra konto och ta del av vårt utbud. Detsamma gäller alla friskolor och studieförbund, samt föreningar med stöd från kommun eller region. Karlstads Universitet har genom avtal tillgång till materialet.

Hur skapar jag ett konto?

Skapar konto gör du på webbplatsen SLIPlay.

Finns din arbetsplats inte med i listan kontakta oss. Jobbar du inom en förening - utse en ansvarig och hör av er så fixar vi konto. Du som jobbar på ett studieförbund registrerar dig som pedagog. Har du deltagare som vill ha konton registrerar de sig som elever och du godkänner och administrerar dem.

Skapa konto på SLIPlay (sliplay.se).

Kan mina elever strömma material?

Ja, eleverna gör ett eget konto på vår SLIPlay-sida och kan efter att du som pedagog godkänt deras konto strömma fritt – från dator, platta eller telefon. OBS. Eleverna uppger sitt födelseår när de skapar konto och kan bara se material som är avsett för deras ålder. Här hittar du en lathund till eleverna.

Lathund för elevkonton (pdf). Pdf, 205 kB.

Vad är strömmande media?

Film och ljud spelas upp med hjälp av så kallad strömmande teknik. Det innebär att filmen eller ljudet skickas och spelas upp som en ström till din dator, ungefär som vid en traditionell TV-sändning. Filmen laddas inte ner på datorns hårddisk.

Kan man strömma hela ert utbud?

Ja nästan! Allt material från Utbildningsradion är strömmande, liksom de flesta filmtitlar vi köpt in själva. En del filmer finns fortfarande bara på DVD eftersom det inte finns strömmande-rättigheter på dessa.

Varför försvinner filmer ur sortimentet?

De flesta program har licenstider. Detta innebär att om inte licensen förnyas har vi inte rätt att låna ut eller behålla programmen. De filmer vi köper in har oftast mellan 3-5 års licenstid. I övrigt kan titlar utgå på grund av åldersskäl, innehålls/sakfel och så vidare.

Kan jag få program till skolan som utgått?

Nej tyvärr, har ett program utgått har vi inte längre rättigheter att ha dem i utbudet.

Tar ni emot beställning via telefon?

Självklart. Ring 010-833 10 60 under kontorstid.

Kan jag förlänga ett lån själv via SLIPlay?

Nej, du måste ringa eller e-posta oss. Om SLIplay.

Får jag använda andra streamsidor/egna filmer i skolan?

Allt vårt material har rättigheter som gör det okey att använda i skolan! Du hittar mer info om vad du får/inte får använda här. Om upphovsrätt.

Vilka kriterier har ni för inköp av filmer?

Vi får nyhetslistor/kataloger från våra distributörer över utbudet. Ur detta utbud ser vi över om filmer behöver bytas ut på grund av åldersskäl, har bättre innehåll, tips från lärare, bristområde etc. Därefter är det ekonomin som styr. Pengarna räcker inte till allt, så prioriteringar sker innan inköp. Filminköp sker i slutet på varje termin.

Kan jag föreslå/tipsa om film för inköp?

Givetvis. Har du sett någon film som du tycker att vi borde ha i vårt utbud så hör av dig till oss! Vi vill veta titel, vilka användningsområden den är tänkt för, samt för vilka åldrar och ämnen du tycker den passar. E-posta eller ring oss.

Går det att låna talböcker?

Ja, men mest skönlitteratur. Mediecenter har ett så kallat talbokstillstånd, vilket innebär att du kan låna alla titlar som finns på Legimus webbplats. Maila oss titel/antal så laddar vi ner boken och du får den på USB-minne.

Kan jag dela filmer/klipp med mina elever?

Ja, du kan dela både hela filmer och egna klipp med elever under förutsättning att de har egna konton på SLIPlay.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?