Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Lokal kraft inspirerade i Sysslebäck
Åtta personer står på en utomhusscen. I bakgrunden skymtar solpaneler.

I scensamtalen var det flera deltagare som lyfte vikten av samarbete och dialog för att snabbare komma framåt i energifrågorna.

Lokal kraft inspirerade i Sysslebäck

En stor fråga i Värmland just nu är hur framtidens energi­lösningar borde se ut för att vi ska klara ett ökande behov av el, använda resurserna smart och samtidigt höja kris­beredskapen. Vid ett besök i Green Power Valley i Sysslebäck fick sakkunniga och politiker från hela länet chans att diskutera och lära sig mer.

Det är det nordvärmländska energibolaget Näckåns Energi som har byggt Green Power Valley i ett nedlagt grustag i närheten av Lång­berget. Där finns nu både ett vattenkraft­verk och solpaneler för flexibel och robust el­försörjning. Region Värmlands projekt Elkraft Värmland var en av arrangörerna till studie­besöket.

– Vårt projekt handlar om just de här frågorna, bland annat hur vi ska få till en flexibel och hållbar el­försörjning här i Värmland. Då är Näckåns Energi ett viktigt och inspirerande exempel på hur man kan arbeta lokalt, säger Daniel Ekström, projekt­ledare för Elkraft Värmland.

Beredskapsövning

Under dagen hölls flera scensamtal om bland annat vattenkraftens betydelse i energi­systemet, hur tillstånds­processerna kan hanteras snabbare, om styrkan i småskaligheten och kopplingen till landsbygds­utveckling. Det pågick också en energiberedskaps­övning, där deltagarna ställdes inför ett scenario där både elnät och elproduktion slogs ut.

Besökarna fick också chansen att titta närmare på de 2 000 solpanelerna och turbinen som omvandlar vattnet från Näckån till el.

– Det är alltid kul och givande att komma ut och träffa folk i branschen. Det var en bra dag med många bra samtal, och en fin möjlighet att få se vad Näckåns Energi gör för att bidra till den lokala utvecklingen i norra Värmland, säger Daniel Ekström.

Resan och studiebesöket arrangerades av Region Värmland, tillsammans med Näckåns Energi, Torsby kommun, Länsstyrelsen Värmland och Glava Energy Center.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?