Inköp och upphandling
Region Värmland erbjuder möjligheten att delta i offentliga upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling. Genom e‑Avrop kan du söka aktuella upphandlingar och ladda ned förfrågningsunderlag.
Aktuella upphandlingar
Vill du bli leverantör till Region Värmland? Då ska du delta i en offentlig upphandling. Den sker enligt lagen om offentlig upphandling. I e-Avrop finns Region Värmlands aktuella upphandlingar:
Sök aktuell upphandling (e-avrop.com)
Här kan du ladda ned kompletta förfrågningsunderlag och annonser för intresseanmälan genom att fylla i begärda uppgifter.
Aktuella avtal
Du kan söka efter Region Värmlands aktuella upphandlade avtal inom olika områden gällande varor och tjänster samt vård- och samverkansavtal med privata vårdgivare.
Upphandlingsplan
Region Värmlands upphandlingsplan visar upphandlingar som förväntas starta under nästkommande åren.
Region Värmlands upphandlingsplan 2024-2026 (pdf) Pdf, 5 MB.
Hållbar upphandling
Regionens hållbarhetsarbete ska vara långsiktigt och bidra till en hållbar utveckling där Region Värmland tar sitt ansvar för effekterna av organisationens aktiviteter och beslut.
Socialt ansvarstagande i offentlig upphandling
Sveriges regioner ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafik. Det är viktigt för oss att bedriva vår verksamhet så att den främjar en hållbar utveckling. I enlighet med det vill vi verka för att de varor och tjänster som köps in är producerade under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.
Varje år omsätter regioner cirka 120 miljarder kronor vid inköp av produkter och tjänster. Många av dessa produkter tillverkas i utvecklingsländer där det förekommer brott mot mänskliga rättigheter och brott mot andra grundläggande internationella konventioner. Det är av yttersta vikt att regioner bedriver sin upphandling så att den främjar en hållbar utveckling, såväl i Värmland som i övriga världen.
Sedan 2010 samarbetar samtliga regioner med att utveckla metoder för att ställa och följa upp sociala krav i upphandling. Det nationella arbetet, kallat Hållbar Upphandling, utgörs av ett nätverk med kontaktpersoner från Sveriges regioner som till sin hjälp har en nationell samordnare, expertgrupp och en styrgrupp.
Gemensam uppförandekod
Sveriges regioner har gemensamt tagit fram en uppförandekod för leverantörer och den omfattar all upphandling av varor och tjänster.
Uppförandekoden bygger på ILO:s (International Labour Organization) kärnkonventioner, FN:s mänskliga rättigheter, barnkonventionen samt tillverkningsländernas nationella lagstiftning om arbetarskydd, arbetsmiljölagstiftning och arbetsrätt inklusive FN:s deklaration mot korruption.
Med uppförandekoden kommer kontraktsvillkor för hållbara leveranskedjor där leverantören förväntas ha rutiner för att säkerställa att produktionen av de varor och tjänster som levereras sker under sådana förhållanden som är förenliga med kraven.
Uppföljning av villkoren sker på nationell nivå vilket innebär att en grupp som ansvarar för avtalets område sköter eventuell uppföljning. Resultat av uppföljningen delas sedan av alla regioner. Uppföljning har bland annat skett inom områdena textilier, instrument, handskar, operationsartiklar och sårvårdsprodukter.
Miljökrav i upphandlingar
Region Värmland arbetar för att utöka och förbättra miljökrav i upphandlingar. Det kan till exempel handla om krav på andel förnybara drivmedel i transporter, undvikande av vissa kemikalier, möjliggörande till ökade cirkularitet eller minskande av material tillverkade av fossil råvara. Upphandling är ett verktyg för regionen att nå våra miljömål och är en viktig variabel i regionens miljöarbete. Miljöarbetet är ett långsiktigt arbete där målet är att hela tiden bli bättre och ställa skarpare krav gentemot leverantörerna.
Genom att ställa sociala och miljömässiga krav i upphandling och genom att följa efterlevnaden bidrar hållbar upphandling till en hållbar utveckling.
Inköpspolicy
Inköpspolicyn formar inköpspolitiken och beskriver Region Värmlands grundläggande värderingar, principer och förhållningssätt vid inköp på ett översiktligt plan.
Lagar
Region Värmland upphandlar enligt följande lagar:
Kontaktinformation
Region Värmlands enhet för regioninköp har ansvar för att samordna, kvalitetssäkra och utveckla inköpsprocessen. Regioninköp är rådgivande i alla frågor rörande inköp samt för juridiska frågor inom upphandlingsområdet. Välkommen att kontakta oss.
Mikael Andersson
Inköpschef
mikael.andersson@regionvarmland.se
010 831 43 55
Mona Lindvall
Upphandlingschef
010 831 43 87
mona.lindvall@regionvarmland.se
Upphandlingar gällande byggnationer
Välkommen att kontakta regionfastigheter.
Telefon: 010-831 40 23
Valfrihetssystem
Vårdval är ett vafrihetssystem för ökad mångfald och valfriheten för patienterna. Region Värmland har infört två vårdval inom primärvården - vårdval fysioterapi och vårdval vårdcentral.