Till startsidan
Start /Smittskydd /Smittskydds uppgift

Smittskydds uppdrag

Smittskyddets uppgift är att  tillgodose befolkningens behov av skydd mot spridning av smittsamma sjukdomar till människor.

Smittskyddsläkaren har enligt smittskyddslagen - Smittskyddslag 2004:168 (riksdagen.se) - ett samlat ansvar för smittskyddsarbetet i regionen och ska planera, organisera och leda smittskyddet och verka för effektivitet, samordning och likformighet.

Smittskydd är en myndighet som ansvarar för att följa smittskyddsläget och vidta förebyggande åtgärder för att förhindra att smittsamma sjukdomar sprids till människor. Smittskydd har även ett övergripande ansvar för nationella vaccinationsprogram.

I uppdraget ingår att se till att allmänheten har tillgång till den information som behövs för att var och en ska kunna skydda sig mot smittsamma sjukdomar samt att stödja behandlande läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal kring vård samt andra som är verksamma inom smittskyddet i arbetet mot smittsamma sjukdomar och när det behövs ge råd om lämpliga åtgärder.

Smittskyddslagen omfattar enbart smittskyddsåtgärder som riktar sig till människor.

Bestämmelser om smittskyddsåtgärder som rör djur eller livsmedel eller andra objekt finns i annan lagstiftning, till exempel miljöbalken, livsmedelslagen (2006:804), lagen (2006:806) om provtagning på djur, m.m., epizootilagen (1999:657) och zoonoslagen (1999:658). Lag (2006:831).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?