Till startsidan
Porträtt Erik Bergqvist

Värmland tar plats på Litteraturkartan

Litteraturkartan.se är en digital plats för den som vill resa i den äldre litteraturens landskap. Som sjätte landskap i ordningen tar nu Värmland plats på Litteraturkartan.

Det sker tack vare att Region Värmland ser detta som en värdefull satsning och stödjer Litteraturbanken som är en ideell förening.

Värmland är ett starkt litterärt län och och att Region Värmland vill bidra med att lyfta fram historien. Det är ett viktigt kulturarv. Bland de kända finns Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding och Erik Gustaf Geijer. Det finns dock många andra författare som har verkat på olika platser i Värmland som litteraturkartan kommer att lyfta fram.

Marit Kapla har varit skribent

Författaren Marit Kapla har varit skribent för Litteraturkartan Värmland och hon har gjort många upptäckter under arbetets gång.

– Vissa Värmlandsförfattare, som Selma Lagerlöf, hade jag redan läst mycket av medan jag till exempel bara hade läst någon enstaka novell av Tage Aurell. Numera är han en av mina favoritförfattare med sina ordknappa och exakta berättelser. Det blev en ny upplevelse i somras att åka runt i Mangskog med omnejd och känna hur landskapet där står i förbindelse med mycket av det han har skrivit. Poeten Ingrid Udenius som föddes i Gunnarskog är en annan författare jag hittat genom arbetet och som jag tycker skrev väldigt fina dikter.

– Med mina texter som förbinder platser i Värmland med den äldre värmländska litteraturen vill jag visa på sånt jag själv tycker är extra läsvärt, roligt, fascinerande och intressant. Förhoppningsvis kan de fungera som inspiration för läsaren att själv bege sig djupare in i litteraturen och kunskapen om dess platser, människor och historia.

Marit Kapla har haft stor nytta av Värmlands museums och Karlstads universitets två band tjocka ”En värmländsk litteraturhistoria” och Föreningen Värmlandslitteraturs sajt varmlandslitteratur.se.

Upptäck hemma i fåtöljen eller på resan

Litteraturkartan fungerar både för den som vill upptäcka litteratur och platser hemma i fåtöljen och för den som är ute och reser i landskapet. Kartan fungerar på dator, surfplatta och smarta telefoner, och kan med hjälp av en platstjänst hitta var du befinner dig och tala om vad det finns att upptäcka och läsa om i närheten.


Litteraturkartan hittar du här. (litteraturbanken.se)


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?