Till startsidan
Start / Kultur / Kulturutveckling / Läs- och litteraturfrämjande / Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium

Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.

Stipendiet kan ges till både skön- och facklitteratur. En jury utser pristagarna.

Stipendiater 2022

Författare och motiveringar

Nina van den Brink - "Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf"

Porträtt Nina van den Brink

Nina van den Brink, fotograf Anna Svanberg

En välskriven biografi som skildrar Maja Ekelöfs liv och bakgrund, följer hennes sensationella författardebut, samt fångar den tidsanda som Ekelöf präglades av och själv kom att prägla. Ett rikt porträtt av en ensamstående fembarnsmor tillika engagerad världsmedborgare.

Karina Johansson - "Pastorsänkan"

Porträtt Karina Johansson

Karina Johansson

En underhållande mysdeckare från den värmländska myllan – Sunne med omnejd. Vintagekyrkan med Dannes bilverkstad för gamla amerikanare och Sandras butik Retrorummet är historiens nav.

Anita Stjernlöf Lund - "Varför finns det så många granhäckar i Rud?"

Porträtt Anita Stjernlöf Lund

Anita Stjernlöf Lund, fotograf Eva Fredriksson

Från omslagets taktila grankvist till bokens omfångsrika innehåll får vi följa granen i alla dess skepnader, från sin plats i skogen till belyst och pyntat julträd. Vi får möta granen i litteraturen, bildkonsten och musiken. Sist men inte minst får vi svaret på Varför finns det så många granhäckar i Rud?

Olle Zetterqvist - "Hemma i Värmland"

Porträtt Olle Zetterqvist

Olle Zetterqvist

Anspråkslöst och charmfullt delar konstnären Olle Zetterqvist med sig av minnen från ett långt liv i konst - och musikkretsar i Värmland. Hans bok Hemma i Värmland bjuder generöst på bilder från uppväxten i Arvika och Karlstad tillsammans med brodern Jörgen och visar också på hans utveckling som konstnär, fiolmakare och musiker. Det blir finstämt och vackert när Olle Zetterqvist berättar i ord och bild.

Gunnar Lidén - "Jaga katt med Sally och Kajsa"

Porträtt Gunnar Lidén

Gunnar Lidén

Det är framför allt Gunnar Lidéns färgval och säkra teckning av familjens två airedaleterriers liv och leverne som förtjänar Region Värmlands litteraturstipendium. I boken Jaga katt med Sally och Kajsa har han fångat hundarnas rörelsemönster och minspel på ett suveränt sätt. Därtill kommer den humoristiska texten som kan uppskattas av både unga och äldre och (alla) hundälskare.

Stipendiater 2022

Region Värmlands litteraturstipendium 2022 delas mellan fem författare.

Tidigare stipendiater

 • 2021 delades stipendiet mellan fem författare. Jakob Lind för boken Morfars pistol, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren för boken Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare, Ninni Schulman för Flickebarn nr 291och Malin Edgren för sin bok Hundra röster om Corona.
 • 2020 delades stipendiet mellan Claes Åkerblom för boken Seffle möbelfabrik - String-Seffle och Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern.
 • 2019 delades stipendiet mellan Helena Lundgren Landin för boken "Lustenbåtarna på Klarälven" med en skildring av flottningen på Klarälven under århundradena och Marit Kapla för boken "Osebol", som senare även fick Augustpriset. I boken berättar de boende i Osebol om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland. 
 • 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
 • 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
 • 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
 • 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
 • 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
 • 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
 • 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
 • 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
 • 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
 • 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
 • 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?