Till startsidan

För dig som privatperson – om psykisk hälsa

Mår du dåligt eller känner någon som mår dåligt och behöver stöd och hjälp? Här nedan finns information för dig.

För dig som behöver prata med någon

Om du behöver prata med någon om ditt eget eller en närståendes mående – kontakta närmaste vårdcentral eller boka tid i någon av apparna Vård i Värmland eller Ung i Värmland. Du kan också kontakta en stödlinje för att få råd och stöd på mejl, chatt eller telefon. Om du behöver omedelbar hjälp ringer du 112.

Här kan du läsa mer:

Att må dåligt (1177.se)
Söka psykiatrisk vård (1177.se)
Informationsblad om att hamna i kris (pdf) Pdf, 190 kB.

Det är vanligt att må dåligt ibland. Att vara ledsen, trött, orolig, irriterad, besviken eller arg är vanliga reaktioner som oftast går över av sig själv.

Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad. Du kan också behöva prata med någon för att må bättre igen.

De flesta klarar sig med hjälp och stöd från personer i sin omgivning eller att göra saker själv för att må bättre. Det finns flera ställen som du kan kontakta om du behöver mer stöd och hjälp.

På 1177.se kan du läsa mer om att må dåligt och få tips på vad du kan göra själv och var du kan söka hjälp.

Det finns också information på folkhalsomyndigheten.se.

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

På 1177.se finns en lista för dig som vill kontakta en stödlinje.

Söka psykiatrisk vård

Om du mår mycket dåligt kan du behöva kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning. Om du har allvarliga självmordstankar ska du kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

På 1177.se kan du läsa mer om att söka psykiatrisk vård.

Du kan kontakta vården i Värmland via någon av apparna Vård i Värmland och Ung i Värmland. Mer information om apparna finns på 1177.se.

Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. Du behöver inte vara expert på psykisk hälsa för att kunna stötta någon som mår dåligt. Det viktiga är att du finns där för personen, lyssnar, samtalar och kanske hittar på roliga saker tillsammans.

På folkhalsomyndigheten.se kan du läsa mer om att stötta någon som mår dåligt.

Har du självmordstankar, vill hjälpa någon som har självmordstankar eller närstående till någon som tagit sitt liv? Du kan göra mycket själv men det finns också stöd och hjälp att få.

Läs mer om självmord och självmordstankar.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?