gen(i)us 2019

Välkommen till Region Värmlands och Länstyrelsen Värmlands dag på temat jämställdhet. Det blir en kavalkad av tänkvärda föreläsningar, viktiga samtal, framträdanden som känns i magen och exempel ur verkligheten att inspireras av – allt presenterat av alltid lika skarpa Jenny Strömstedt.

logoty genius 2019

Nytt för i år är Gen(i)uspriset som är vårt sätt att uppmärksamma människor, organisationer eller företag som låter jämställdheten ta plats och göra skillnad. Dessutom årets superkommunikatör 2018, jämställda aktieportföljer som krossar börsindex, viktigt samtal om manlighet och mycket annat. 

Antalet platser är begränsat, så vänta inte för länge. Det är först till kvarn som gäller och platserna tar slut fort. 

När: 14 maj 2019
Var: Karlstad CCC
Sista anmälan: 2 maj

Anmälan

OBS! De kostnadsfria platserna för dig som bor och/eller verkar i Värmland är fullbokade. Men det går fortfarande att delta till självkostnadspris: Klicka här för anmälan  
För dig som bor och verkar utanför Värmland är kostnaden endast 950 kr: Klicka här för anmälan 

Gen(i)us 2019 arrangeras av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland.

Varmt välkommen!

Innehåll

Hålltider för dagen hittar du här. Mer information om deltagarna här nedanför.

Jenny Strömstedt, moderator på genius 2019

Jenny Strömstedt

Det kan väl beskrivas som ömsesidig kärlek. Gen(i)us älskar Jenny och Jenny älskar gen(i)us. Vi är stolta att återigen presentera Jenny Strömstedt som årets moderator. 

 

Journalisten och författaren Per Grankvist
Per Grankvist. Foto: Anna Hållams

Det är mitt fel

Per Grankvist är journalisten och författaren som utsågs till Årets superkommunikatör 2018 för sitt sätt att driva hållbarhetsfrågan på ett sätt som engagerar på riktigt. Det gör han varje vecka för tiotusentals följare i sociala medier och syns titt som tätt i Sveriges Radio, SVT och Tv4 för att kommentera eller förklara aktuella ämnen. På gen(i)us 2019 talar han om varför det är hans fel att det inte finns fler kvinnor i ledningsgrupper och bolagsstyrelser. 

Två schysta exempel 

Värmland är fullt av människor, organisationer och företag som tänker och gör jämställdhet i sin vardag. Här ger vi plats på scenen åt två fina exempel att inspireras av – Värmlands bokfestival och Karlstad comedy.

Ricky Andreis
Ricky Andreis. Foto: Region Värmland

Värmlands bokfestival

Värmlands bokfestival växer för varje år. Med 120 programpunkter, hundratals utställare och 4500 besökare under två dagar var förra årets festival ett imponerande arrangemang. Att sy ihop ett intressant program är en utmaning. Att dessutom göra det med strävan att kvinnor och män ska få lika mycket utrymme kräver både eftertanke och noggrannhet. Hör Ricky Andreis som projektleder festivalen om hur han jobbar för att säkerställa schyst representation.

Erik Axelson
Erik Axelson.

Karlstad comedy

Den svenska ståuppscenen domineras av skojiga män – kvinnorna får ofta finna sig i att vara utfyllnad eller att uppträda på tjejkvällar med lägre inträde. Men Erik Axelson vägrar gå med på att humorn sitter i skägget. Karlstad comedy försöker balansera upp både utbud och efterfrågan genom att tänka på vilka som ges plats på scenen.

 

Sofia Wretling och Carl Olov Berg som framför Min trygga plats
Sofia Wretling & Carl Olof Berg. Fotograf: Martin Brunn.

Min trygga plats

Vilka berättelser om sexualitet och överlevnad göms i våra kroppar? Koreografen Carl Olof Berg återvände till sin gamla högstadieskola och intervjuade elever om synen på kropp, sexualitet och trygga platser. Resultatet blev Min trygga plats, ett drömspel i klassrumsformat med Carl Olof och skådespelaren Sofia Wretling.

Kring elevernas röster vävs berättelser av Saga Becker, Karin Boye och Olof Palme med hockeyskydd, HBTQ-perspektiv, film och intimitet. Föreställningen, som är framtagen med utgångspunkt i Region Värmlands Schyst-koncept, har spelat över 150 föreställningar på turné.

 

Ett samtal om manlighet

Hur påverkas vi av fördomar och förväntningar om hur en man ska vara? Journalisten och författaren Thor Rutgersson leder ett samtal med hjälp av Region Värmlands samtalsguide från jämställdhetssatsningen En riktig man. Med sig på scenen har han Hampus Nessvold, Josef Nguzo och Leif Persson.

 

Bild på författaren Thor Rutgersson
Thor Rutgersson. Foto: Liam Karlsson.

Thor Rutgersson

Thor Rutgersson är författare, frilansskribent och musiker. Han senaste böcker handlar om psykisk ohälsa – och förra året skrev han boken ”Allt vi inte pratar om”, tillsammans med samhällsdebattören Ida Östensson – en bok som utforskar olika aspekter av manlighet. 

 


Hampus Nessvold. Foto: Morgan Norman

Hampus Nessvold

Hampus är skådespelare, artist och programledare. Under 2017 släppte han albumet Be A Man och gav ut den hyllade och uppmärksammade boken Ta det som en man. I den skriver han om sex, våld, vänskap, porr, kärlek och kroppskomplex och delar med sig av sina erfarenheter av till exempel manlig vänskap, olycklig kärlek och sexmisslyckanden. 

 

Josef Nguzo
Josef Nguzo. Foto: Daniel Dahlgren

Josef Nguzo

Han är sjufaldig svensk mästare i den traditionellt manliga lagsporten amerikansk fotboll men ser ingen poäng i att passa in i den stereotypiska mansrollen. Josef tackar sin mamma för att han aldrig behövt bry sig om vad som är manligt. – Hon ville ge mig egenskaper som en bra människa har, inte nödvändigtvis sådana som en man förväntas ha, säger Josef.  

 

Leif Persson
Leif Persson. Foto: Privat

Leif Persson

Uppväxt i ett brukssamhälle i Värmland med teatern som arbetsområde genom åren och med en vilja att vara en del av samtiden. Att vara drygt 60 är lika samtida som att vara 30 men med en annan utgångspunkt, menar Leif. Under senare år har han även arbetat mycket med migration och integrationsfrågor och där mött andra erfarenheter – men också mött sina egna erfarenheter med andra ögon. I det arbetet har han sett hur det manliga ögat styr valen vi gör oavsett vilket kön vi tillhör. Det vi har gemensamt är att det är mannen som skapat spelreglerna. Spelregler som vi sällan ifrågasätter.

 

Amanda Lundeteg, vd på Allbright
Amanda Lundeteg, vd Allbright. Foto: Samuel Gonzalez

Omedvetna fördomar – käppar i hjulet för lönsamhet

Amanda Lundeteg sökte praktikplats på Allbright 2012 och ett år senare utsågs hon till vd. Sedan dess har hon belönats med många utmärkelser men Amanda Lundeteg har själv ingen tid att fira. Hon jobbar stenhårt vidare för att göra ledningarna för Sveriges storföretag mer jämställda. Som vd och talesperson på Allbright föreläser och inspirerar hon företagsledare och anställda till att själva vara en del av förändringen och skapa mer inkluderande arbetsplatser. På gen(i)us 2019 föreläser Amanda och deltar i en diskussion med Sandra Bourbon.

 

 

Sandra Bourbon
Sandra Bourbon.

Jämställdhet = cash

Det sägs att jämställda bolag är lönsamma. Sandra Bourbon har bevisat att det stämmer. Hennes aktieportfölj med jämställda bolag utklassar börsens index och målet är att bli ekonomiskt fri innan hon fyller 45. Hon är utbildad teknisk fysiker från KTH och idag driver hon bolaget Framtidsfeministen som påverkar genom att investera jämställt, verka för fler kvinnor till börsen och erbjuda världens första jämställda sparande i svenska bolag. Samt Equalytics som samlar jämställdhetsdata från nätet för att hjälpa investerare att placera jämställt på börsen. På gen(i)us föreläser Sandra samt deltar i ett samtal med Amanda Lundeteg.

  

Innehållet uppdateras löpande.